LO ska slåss för S-valseger – efterlyser välfärdsreform

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-06-11

Många LO-väljare överger nu Stefan Löfven och Socialdemokraterna till förmån för Jimmie Åkessons SD.

Men LO-ledningen står fortsatt bakom S – och siktar på 50 procents stöd för partiet i höst.

– Vi behöver visa ännu tydligare att med Sverigedemokraterna får man högern på köpet, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Enligt den senaste mätningen från SCB rasar nu Socialdemokraterna kraftigt bland LO:s medlemmar.

I mätningen sympatiserar 38,5 procent av LO-väljarna med S, vilket kan jämföras med 46,4 procent så sent som i november förra året.

För Sverigedemokraterna är utvecklingen den motsatta, i dag står drygt 24 procent av LO-väljarna bakom SD.

”S har starkast stöd”

Therese Guovelin vänder sig dock kraftigt emot beskrivningen att LO-väljarna vänder Löfven och S ryggen.

– Trots allt har S klart starkast stöd ibland våra medlemmar, med nästan 40 procent. Vi ska göra allt vad vi kan för att komma upp i vårt mål om 50 procent, och det är inte alls omöjligt, säger hon.

Det handlar, enligt LO:s förste vice ordförande, bland annat om att vara ännu tydligare om vad en röst på SD i höst innebär.

– Med SD får man högern på köpet. Och det ser vi, det vill inte medlemmarna. De borgerliga partierna får bara 20 procent lite drygt bland LO-medlemmarna.

Måste locka osäkra

Guovelin framhåller att LO kommer att fortsätta att jobba hårt för att övertyga medlemmarna om att S är bästa partiet för arbetarna. Hittills har man ringt 100 000 samtal i sitt kampanjarbete.

I fortsättningen handlar det inte minst om att locka tillbaka det höga antalet osäkra väljare.

– Det är framförallt kvinnor. Där ser vi att vi har ett stort arbete att göra, säger hon.

Men LO-basen sätter också press på S. Det gäller att fortsätta att visa att man är ett parti för arbetarna. Den tidigare presentationen för några veckor sedan om trygga jobb får högt betyg av LO, som vill se mer sådant. Mycket högt upp på önskelistan står en stor välfärdssatsning. Både retoriskt och i fråga om löften till väljarna.

– Vad väljarna i allmänhet behöver och LO-väljarna i synnerhet, det är att stilla sin oro för välfärden. Så en välfärdspolitisk reform hade inte gjort ont, säger Guovelin.

Efterlyser stor välfärdsreform

Många i ditt parti vill se en reform som avgiftsfri förskola, en sjätte semestervecka eller en tandvårdsreform. Är det något sådant du också vill se?

– Jag tror att det kan vara vilket som. Det handlar om att göra det S är allra, allra bäst på. Nämligen att beskriva vad vi vill uppnå med en gemensam välfärd för alla och inte bara för dem med mest pengar. Det är vad jag tror människor längtar efter, säger Guovelin.

Och fortsätter:

– Sedan tycker jag så klart att till exempel en avgiftsfri förskola, liksom vårt eget förslag om ett lärfritids, skulle vara mycket välkommet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

LÄS VIDARE