Valet 2018

Uppgifter: S tiggeriförslag panikstoppas

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Socialdemokraterna har under lång tid arbetat med att ta fram ett förslag för att stoppa tiggeriet.

Men utspelet, som skulle presenterats i närtid, har skjutits upp – efter intern turbulens.

Det uppger flera uppgiftslämnare för Aftonbladet.

Med drygt tre månader kvar till valet är Socialdemokraterna mitt inne i en djup kris. Partiet har ett historiskt lågt stöd i opinionen och sämsta utgångsläget inför en valrörelse någonsin.

De låga siffrorna har skapat oro och flera S-toppar har krävt att offensiven kring välfärdsfrågor nu måste komma igång.

Samtidigt dras Stefan Löfven med intern splittring efter att Socialdemokraterna som parti presenterat att man vill se en stram migrationspolitik de kommande åren. Beskedet, som har stöd av en majoritet av S-väljarna, ledde till kraftig kritik från en rad partiföreträdare.

Flera källor uppger nu för Aftonbladet att migrationsutspelet skulle följas av ett utspel i en annan uppmärksammad fråga – tiggeriet. Statsminister Stefan Löfven (S) har under flera års tid sagt att tiggeriet måste bort, men att partiet noga måste överväga vilken modell som är den bästa.

Tiggeriutspel skjuts upp

Han har gett besked om att det nationella tiggeriförbud som både Moderaterna och Sverigedemokraterna kräver, är fel väg att gå.

Löfven har däremot sagt att partiet studerar den modell som politikerna i Eskilstuna försöker införa, som handlar om att det ska krävas tillstånd för så kallad ”passiv pengainsamling”.

Men den senaste tidens turbulens har gjort att utspelet har skjutits på framtiden. Det uppger flera uppgiftslämnare för Aftonbladet.

– Det fanns ett förslag som stoppades och sköts upp på obestämd tid efter de starka reaktionerna på migrationsutspelet, säger en socialdemokrat.

Enligt Aftonbladets källor innehöll förslaget en rad olika åtgärder. Det handlade bland annat om att ge kommuner möjlighet att införa lokala förbud på vissa platser, till exempel framför affärer och om anställda i butiker känner sig störda.

Även som utspelet ska vara signerat S så har ett arbete med ett utkast även pågått i regeringskansliet på flera departement, uppger källor för Aftonbladet.

”Man sparar på det”

S-ledningens plan inför valet har varit att markera i hårda frågor, som migration och kriminalitet, för att ge svar på de frågor som många människor tycker är viktiga. När det var klart skulle man satsa allt på att få till en diskussion om välfärd med en tydlig konflikt mellan höger och vänster.

När tiggeriutspelet nu kommer, är oklart.

– Det skulle ha kommit ut efter migrationsutspelet, men nu sparar man på det. Det är inte ens säkert att det kommer före valet, säger en S-källa.

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin säger i en kommentar:

– Socialdemokraterna vill motverka tiggeriet och dess orsaker, men vi kommenterar aldrig påstådda interna diskussioner.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han är övertygad om att partiet kommer att rycka upp sig inför valet.

– Vi kommer allt mer få prata välfärdsfrågor och då har vi mycket, mycket starka kort, har han sagt till Aftonbladet.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att uppgifterna oroar honom.

– Vi har ett omfattande tiggeri i Sverige. Min bild är att det finns många socialdemokrater som vill komma överens med Moderaterna om ett nationellt tiggeriförbud. Jag känner ju till att S övervägt olika förslag, men min förhoppning är ju att vi kan nå en överenskommelse om ett nationellt förbud.

– Jag blir väldigt oroad nu om den socialdemokratiska krisen gör att man inte vågar gå fram med förslag som Sverige behöver. S och M behöver hantera den här frågan. Sedan förstår jag att S-ledningens utrymme blir mindre när man har en sådan här kris men jag tror att det är viktigare att lyssna på svenska folket än på en intern partiopinion.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM