Åkesson om Moderaternas agerande: Otroligt svagt

Björn Söder röstades bort som andra vice talman

Nu står det klart att Björn Söder (SD) blir utan talmanspost.

Det får Jimmie Åkesson att gå till hårt angrepp mot Moderaterna.

– Som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppte de fram en kommunist. Otroligt svagt, säger SD-ledaren.

Socialdemokraterna valde under måndagseftermiddagen att rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman.

Därmed petas Björn Söder (SD) från posten.

Omröstningen var sluten, men flesta Alliansledamöterna valde, vilket de meddelat på förhand, att lägga ned sin röst.

Detta får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att rikta skarp kritik mot Moderaterna.

– Ett talmansval är ju ett talmansval, det ska inte ha någon stor politisk koppling men i dag har det fått det. Dels därför att Socialdemokraterna har frångått den praxis som de alltid har hållit så högt, dels för att Moderaterna valde att, som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppa fram en kommunist, säger han till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson säger att han ändå inte ångrar att partiet röstade fram Moderaternas, men kallar M:s agerande för ”otroligt svagt”.

– Vi har ändå utgått ifrån en rimlig princip där vi ser att den som har bäst förutsättningar att bilda en regering, vilket vi menar är Moderaterna, ska ha talmansposten. Sen tycker jag att det är oerhört svagt av Moderaterna att släppa fram vänsterpartisten. Det är otroligt svagt. 

Hur ser du på ytterligare en mandatperiod utan direkt inflytande? 

– Det vi ser här är en parlamentarisk situation inte kan bilda regering och framförallt inte styra landet utan att på något sätt förhålla sig till oss eller ta hänsyn till oss. Ju förr man förstår det, desto lättare blir det att styra landet och bli vald till statsminister. Ingenting i dag tyder på att någon har förstått det.

Du som har suttit längst av alla partiledare, är det inte tröstlöst att tänka sig ytterligare fyra år utan att kunna påverka politiken?

– Utifrån Moderaternas extremt svaga agerande i dag blir jag mer taggad faktiskt. Jag är riktigt stridslysten just nu. 

Publisert:

LÄS VIDARE