S-analysen: Tappade inte till SD i kommunerna
Publicerad 2018-12-04
Socialdemokraterna tappade väljarstöd i 251 av landets kommuner.
Men enligt valanalysen så tappade inte S till SD i kommunalvalet.
– Sverigedemokratenra visar sig inte öka på Socialdemokraternas bekostnad, står det i S-märkta tankesmedjan Tidens utvärdering.
Under sommaren gick Socialdemokraterna kräftgång i opinionen – samtidigt som SD gick starkt framåt.
Socialdemokraterna gjorde också ett historiskt svagt riksdagsval – och ännu sämre gick det ute i kommunerna.
Men enligt en valutvärdering från arbetarrörelsens tankesmedja Tiden, så var det inte första hand till SD som väljarna gick ute i kommunerna.
Tappade i två riktningar
”En stark uppgång för Sverigedemokraterna generellt runtom i landet och en generell nedgång för Socialdemokraterna tycks inte direkt korrelera med varandra eller förklara varandra. Snarare får de betraktas som två separata processer på kommunal nivå” står i det i rapporten som Aftonbladet tagit del av.
I stället är det Centerpartiet och Vänsterpartiet lyckats fånga upp socialdemokratiska väljare, enligt analysen.
”Vi kan konstatera att Socialdemokraterna tappat väljare i två riktningar; både åt vänster och höger”, skriver rapportförfattarna.
Rapporten tar också upp att sjukvårdsfrågan tycks ha påverkat valutgången på kommunal nivå och varit ett sänke för S, trots att det är en landstingsfråga.
”Flera intervjuer lyfter fram sjukvården som den viktigaste frågan. Det tycks generellt sett ha varit en fråga som Socialdemokraterna har förlorat på. Detta trots att partiet har gedigen erfarenhet och högt förtroende i sjukvårdsfrågor. Men partiet har i kommunpolitiken förvånansvärt fota fått ställas till svars för människors missnöje över långa vårdköer och otillgänglig vård”, står det i valanalysen.
”Det är åt helvete”
I rapporten intervjuas försvarsminister Peter Hultqvist, som i egenskap av distriktsordförande i Dalarna, går till attack mot ett av de missnöjespartier som gått starkt framåt i kommunerna.
”Dalarnas sjukvårdsparti står för en populistisk hållning: Mer sjukvård för alla överallt. De har gett uttryck för funderingar om alternativa läkemedel och ifrågasätter vetenskap. En av deras ledande företrädare har blivit av med läkarlegitimationen. Det är helt åt helvete”, säger Peter Hultqvist.