Socialdemokraternas kris

Juholt kallade till pressträff

Av: 

Anders Munck

Staffan Dickson

Johanna Hellsten

SAMHÄLLE

Håkan Juholt håller en extrainkallad pressträff i dag.

Pressträffen hålls i Oskarshamn klockan 15, meddelar Socialdemokraterna.

– Jag tror att det är där han säger att han tänker sluta, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Håkan Juholt har skickat ut ett pressmeddelande om en extrainkallad pressträff. Klockan 15 i dag kommer han att möta medierna på Köpcentrat Flanaden i Oskarshamn.

– Jag tror att det är där han säger att han tänker sluta, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Enligt Fredrik Kornebäck, partiets presschef, kommer inga andra politiker närvara.

– Av de förtroendevalda är det bara partiordföranden, säger han till TT.

Kämpat för att behålla sin position

Tidigare i dag meddelade partisekreteraren Carin Jämtin att verkställande utskottet har förtroende för Håkan Juholt.

VU-mötena pågick flera timmar längre än beräknat – både i torsdags och i går. Trots att medlemmar i verkställande utskottet har sagt att de ska diskutera Håkan Juholts roll har han själv vidhållit att mötena bara har handlat om annat. Enligt Aftonbladets källor har dock Juholt kämpat hårt i dag och i går för att behålla sin position inom partiet. Och enligt källor till SVT:s Rapport ska Juholt ha erbjudit sig att byta ut den ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich för att själv få behålla partiledarposten. Men till slut ska Juholt och VU ha kommit överens om att han avgår i utbyte mot att VU uttalar sitt förtroende för honom.

Vid 16-tiden i går kallade Socialdemokraterna till en presskonferens på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Där meddelande partisekreteraren Carin Jämtin att Håkan Juholt fortsätter som partiledare.

– Håkan Juholt har lämnat och redan åkt till Oskarshamn för att vila upp sig. Han behöver vila men fortsätter som vår partiledare, sade Carin Jämtin.

Djup kris

Enligt Jämtin har VU haft diskussioner om ledarskap på VU-mötet.

– Vi har haft långa diskussioner om politik men också om ledarskap. Vi har pratat om reaktioner inom, men också utom vårt parti. De diskussionerna kommer vi att ta vidare, sade Carin Jämtin.

Carin Jämtin beskriver krisen inom partiet som ”den djupaste i partiets historia”.
– Vi behöver samla ihop oss. De diskussioner vi haft ska vi ta vidare och sådana här möten kommer vi ha med jämna mellanrum. Det här var inte det sista mötet, sade Jämtin, som lämnade presskonferensen ovillig att svara på några frågor.

Juholt pressad

Utöver diskussionerna inom VU har Juholt pressats utifrån. Tre partidistrikt kräver hans avgång – Örebro och Västmanlands län gör det öppet, medan Ekot erfar att även Sörmland ställer sig bakom kravet. Andra distrikt – till exempel Kronoberg, Kalmar och Jämtland har meddelat att de vill ha Juholt kvar som partiledare.

Juholt själv har vidhållit att han fortfarande har partiledningens förtroende. Han lämnade mötet på partihögkvarteret bakvägen utan att svara på några frågor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna