Socialdemokraternas kris

Palm vill få slut på krypskytte i S

Av: 

TT

Veronica Palm.
Veronica Palm.

SAMHÄLLE

S-toppolitikern Veronica Palm uppmanar partimedlemmar att sluta krypskyttet mot partiledaren Håkan Juholt.

– Det är en ganska liten klick som har en hård ton, säger hon till TT.

Palm, som är suppleant i partiets verkställande utskott och ordförande i riksdagens civilutskott, har tidigare valt att inte kommentera stormen runt Juholt. Men nu går hon till attack mot "tendentiösa angrepp" inifrån partiet.

– Det är människor som framförallt inte uttalar sig offentligt, anonyma källor som uppenbart tror att man har något att tjäna på detta, men enda effekten är att man skadar partiet, säger Palm.

Hon syftar framförallt på anonyma uttalande i medierna och tycker att det nu är dags att alla i partiet "beter sig som folk" mot varandra.

– Jag tror inte han har många fiender, men däremot tillhör han inte det gamla gänget. Partikongressen valde att välja partiordförande som kom lite utifrån. Det gör skillnad. Han har en annan bakgrund helt enkelt.

Fel metod

Palm tror inte att det pågår organiserade försök att avsätta Juholt.

– Det finns personer som tror att de gör partiet väl om man inte gör partiordförande väl. Det är fel, säger hon.

Men all kritik mot Juholt har inte varit anonym. Partistyrelseledamoten Anders Johansson sågade Juholts insats i Sveriges Radios lördagsintervju nyligen.

– Om syftet var att stärka partiet och samla partiet, så tror inte jag att han valde rätt metod, säger Palm.

Den förre näringsministern Thomas Östros (S) ville inte i SVT:s Agenda svara på om han har förtroende för Juholt. Något som fått stor uppmärksamhet.

– Jag vet inte hans bevekelsegrunder. Jag hade inte uttryckt mig på det sättet, säger Palm.

Sätta ned foten

Palm uppger att hon har fullt förtroende för Juholt och är övertygad om att han kommer att leda partiet i valet 2014. Juholts olika uttalanden som skapat förvirring kring partiets politik vill Palm inte recensera.

– Han är ivrig, vill förändra och utmana regeringen och visa att det går att få Sverige i en annan färdriktning. Han har varit otroligt hårt pressat av den turbulens som funnits runt om honom, säger Palm.

Hon menar att partiet nu måste samla sig och vara tydligt i några viktiga politiska sakfrågor. En är synen på vinstintressen i äldrevården.

– Vi behöver en öppen prövande socialdemokrati, men också sätta ned foten tydligt, säger Palm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna