Publicerad:
Uppdaterad:

SD-toppen i konflikt med partidistrikt i Norrbotten

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: OLA AXMAN
Mattias Karlsson, SD.

Det råder en öppen konflikt i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Partiets gruppledare Mattias Karlsson får nu hård kritik efter att han uttalat sig om partiets distrikt i Norrbotten och Västerbotten.

– Jag känner mig nödgad att försvara vår ideologiska heder, skriver riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD) från Norrbotten i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet kunde i dag avslöja att flera av partiets distrikt är kritiska mot partiledningen och Jimmie Åkesson efter att de lagt om politiken i flera frågor, bland annat kring vinster i välfärden och vilka krav som ska gälla vid offentliga upphandlingar. Distrikten i både Norrbotten och Västerbotten har skickat ett brev till riksdagsgruppen där man skriver att man är oroliga för att partiet börjat luta för långt åt höger och att det nu kan se ut som att man inte står upp i kampen mot lönedumping.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, svarade på kritiken och menade att partiet inte alls har svängt högerut.

– Jag tror att det till stor del handlar om att den socialistiska rörelsen i norra Norrland fortfarande är väldigt stark, på ett sätt som den inte är i övriga landet. Då upplevs den här typen av frågor som extra känsliga av vissa av våra partiföreträdare, säger han.

SD-toppen får kritik

Hans uttalande har inte landat väl hos alla. Riksdagsledamoten Jeff Ahl, som också är ledamot i SD Norrbottens styrelse, är mycket kritisk mot sin gruppledare.

I ett mejl till Aftonbladet skriver han:

– I vanliga fall anser jag inte att man ska ta debatten i media, men eftersom Mattias Karlsson väljer att tolka åt oss och utan att prata med oss hur vi kommit fram till vissa ställningstaganden uppe i Norrbotten, känner jag mig nödgad att försvara vår ideologiska heder.

Jeff Ahl skriver vidare:

– När vi har politiska och ideologiska diskussioner i Norrbotten är det de ideologiska parametrarna som fäller avgörandet för hur vi ställer oss. Jag tycker det är oändligt tråkigt att det överhuvudtaget luftas ”spelteoretiska” utspel i svensk politik generellt. Det är politik vi sysslar med och inget pokerspel. Vi ska företräda våra ideologiska grundprinciper och inget annat. Vi i Norrbotten tar definitivt inte hänsyn till socialistiska rörelsers styrka eller icke-styrka när vi tar ställning.

”Den svenska modellen är knappast socialistisk”

I sin kritik mot partiledningen menar distrikten i norr att det, i och med högersvängen, kan börja se ut som att SD inte står upp för den svenska modellen.

– Den svenska modellen är knappast socialistisk, så varför nämns ens den socialistiska rörelsen? Den svenska modellen är i min och fleras mening både socialkonservativ och nationalistisk. Konsensus före konflikt och jobba tillsammans för allas vårt bästa är både konservativt och nationalistiskt, skriver Jeff Ahl.

Jeff Ahl avslutar med att skriva att han heller inte tycker att regeringens förslag är i linje med svenska modellen, eftersom många avsteg från den görs i deras förslag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: