Öppnar för förbud mot bensinbilar – om 13 år

Temperaturökningen 2016 pekar mot 1,3 grader – nära de 1,5 grader som satts som mål för maximal global uppvärmning.

Klimatminister Isabella Lövin öppnar nu för ett förbud på EU-nivå mot nya bensinbilar 2030.

– Det är en klar möjlighet att det kan bli så. Som klimatminister ser jag ingenting annat än att vi måste fasa ut de fossila bilarna, säger Isabella Lövin.

Klimatminister Isabella Lövin (MP)
Klimatminister Isabella Lövin (MP)

Det tyska förbundsrådet enades nyligen om en resolution för ett förbud av försäljning av nya fossildrivna fordon 2030.

Även Norge och Nederländerna har varit inne på samma spår.

– Det är ett väldigt intressant förslag som vi naturligtvis kommer att titta närmare på. Ska man kunna genomföra det så är det enda realistiska att sätta ett sådant förbud på EU-nivå. Det skulle vara en väldigt bra och stark signal till biltillverkarna att ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Isabella Lövin (MP).

Varmaste året

2016 förväntas bli det varmaste året någonsin. Det första halvåret låg temperaturen 1,3 grader över det normala – inte långt från det mål på maximalt 1,5 graders ökning som har satts för jordens uppvärmning. En viss del av temperaturökningen kan förklaras med väderfenomenet El Nino. Men Isabella Lövin poängterar att det inte finns någon tid att förlora

– Det vi förväntar oss för 2016 är 1,3 grader varmare än under förindustriell tid och målet är 1,5 grader - så det är bråttom nu. Om vi ska stanna inom två grader, då måste hela fordonsflottan ställas om till en fossilfri flotta. Ju förr desto bättre.

"Klar möjlighet"

EU:s konkurrensregler gör det svårare för enskilda länder att gå fram på egen hand. Men Isabella Lövin tror att det finns en klar möjlighet att förbudet har trätt i kraft om 13 år.

– Eftersom länder som Tyskland, Nederländerna,och Norge är intresserade så tror jag att det finns en klar möjlighet att det kan bli så.

Publisert: