”Det är nonchalant mot skåningarna”

Av: Olof Svensson

Publicerad:

Kritik mot regeringens beslut om id-kontroller

Lars-Ingvar Ljungman (M).
Foto: TT
Lars-Ingvar Ljungman (M).

Både regeringen och Moderaterna försvarar förlängningen av de ifrågasatta id-kontrollerna.

Men lokalt är partierna kritiska till beslutet.

– Det är nonchalant mot skåningarna att man fortsätter med de här undermåliga kontrollerna, säger Lars-Ingvar Ljungman (M).

Under ett extrainkallat regeringsmöte togs i dag beslutet att förlänga id-kontrollerna på tåg, buss och färjor till Sverige.

Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) skulle Sverige riskera att få ett "stort inflöde" av migranter om kontrollerna hävs, rapporterar TT.

Stefan Löfven motiverade beslutet under en pressträff i samband med Nordiska ministermötet i Köpenhamn.

– Vi måste se till att vi behåller ordning och säkerhet i hela vårt land, sa han.

Även Moderaterna försvarar förlängningen, men anser att id- och gränskontrollerna måste ske på samma plats.

”De ska bort”

När id-kontrollerna infördes gick flera tunga politiker i länet ut och krävde att de omedelbart skulle slopas. Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne kallar dagens beslut för nonchalant mot skåningarna.

– Man har inte gjort något för att förbättra det här sedan kontrollerna infördes den 4 januari, säger han och lyfter fram problem som beslutet medför för pendlare.

Skulle man inte ha förlängt dem?

–  I sin nuvarande utformning tycker jag att de ska bort. Vi måste hitta ett bättre sätt att utföra kontrollerna.

Lars-Ingvar Ljungman anser att regeringen skulle ha tagit en allvarlig diskussion med Danmark för att hitta en gemensam lösning.

– Den danska statsministern har erbjudit att man kan ha kontrollerna mellan Danmark och Tyskland, det hade ju underlättat kolossalt för de som pendlar över Öresund.

Måste fungera bättre

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), är också kritisk till hur kontrollerna är utformade.

– Ytterst är det regeringen som måste bedöma hur man upprätthåller gränserna och hur man tar ansvar för att migrationspolitiken fungerar. Men nu har vi haft kontrollerna så länge. Regeringen måste se till att vi får det att fungera bättre, pendlarna i dag har det tufft. Efter så här lång tid är det inte acceptabelt.

Kan kontrollerna verkligen vara kvar då?

– De måste se till att kontrollerna fungerar. Det är orimligt att vi har två kontroller. Ska de vara kvar måste man säkerställa att de förbättras omedelbart.

Senast nästa vecka ska regeringen ta beslut om gränskontrollerna ska vara kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE