Liberalerna

L: Tuffare krav på arbetslösa

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

”Finns en bristande arbetsmoral i samhället”

Liberalerna vill sätta ­hårdare tryck på dem som söker jobb.

Partiet vill dra in ­a-kassan för fler som tackar nej till arbete ­eller på annat sätt förlänger sin arbetslöshet.

– Det finns en bristande arbetsmoral i samhället, säger ekonomiska talespersonen Mats Persson (L).

När Alliansen vann ­regeringsmakten 2006 stramade man under parollen ”arbetslinjen” åt reglerna i a-kassan och sänkte ­ersättningen. Just nu håller Liberalerna på och utvecklar sin jobbpolitik och riktningen är klar: man vill strama åt ännu mer.

– Vi ser att det behövs ­högre förväntningar på människor, att de har ett eget ansvar att försörja sig själva, säger L:s ekonomiska talesperson Mats Persson.

Partiet vill att kraven på de som får ersättning från a-kassan medan de söker jobb skärps.

Stängs av

Dagens regler innebär att den som inte tar ett erbjudet jobb, inte vill flytta till annan ort för att jobba eller vägrar gå i ett arbetsmarknadspolitiskt program stängs av från a-kassan och förlorar sin ersättning under en tid om man ignorerar varningar.

Om agerandet upprepas förlängs tiden man stängs av, för att vid femte tillfället resultera i att personen inte har rätt till någon ersättning alls, förrän man återigen kvalificerat sig för a-kassa.

”Höga förväntningar”

Liberalerna vill ändra lagstiftningen som reglerar hur de som självmant förlänger sin arbetslöshet ska straffas. Första gången det sker ska man stängas av i 15 dagar och redan vid andra tillfället ska personen stängas av helt.

– Vi hör återkommande berättelser om småföretag som erbjuder praktik­platser där deltagarna inte dyker upp eller hoppar av väldigt tidigt. Vi hör om folk som inte tar jobb de ­erbjuds. Vi tycker att det ­visar på att det finns en ­bristande arbetsmoral i samhället i vissa grupper, säger Mats Persson.

Vilka grupper menar du?

– Arbetslösa i allmänhet, men det vi ser är ju att ­ungdomar och nyanlända står väldigt långt från ­arbetsmarknaden. Då är det viktigt att systemen har höga förväntningar.

Minskning med 12 000

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, uppger för Aftonbladet att det förra året var cirka­ 60 000 personer som någon gång fick indragen ersättning för att de inte följt reglerna, en minskning med 12 000 personer från 2014.

Tidigare har Liberalerna meddelat att man vill skrota Arbetsförmedlingen.

Missa inga nyheter om politik - följ Aftonbladets samhällsredaktion på

!

Så här vill de skärpa kraven

Dagens lagstiftning innebär att ­arbetssökande utsätts för ­sanktioner om de:

1. Avvisar ett lämpligt arbete.

2. Genom sitt uppträdande ­uppenbarligen vållat att en anställning inte kommit till stånd.

3. Avvisat en anvisning till ett arbets­marknadspolitiskt ­program för vilket aktivitetsstöd lämnas.

Sanktionerna blir hårdare ­för varje gång ­arbetslösheten förlängs självmant. Efter en första varning stängs personen av från ersättning i en dag andra gången, tredje gången i 5 dagar, vid fjärde tillfället 10 dagar. Vid femte tillfället stängs personen av helt tills man uppfyller ett nytt ­arbetsvillkor. Fakta: Lagen om arbetslöshetsförsäkringen

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

A-kassa: Det här gäller

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

A-kassa