Thomas von Koch

Leif Östling rådgivare i hemliga överläggningar

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

LO och Wallenbergsfären förhandlade i hemlighet om vinster i välfärden - men krafter inom Svenskt Näringsliv stoppade en uppgörelse.

Men Aftonbladet kan avslöja att arbetsgivarorganisationens nuvarande ordförande Leif Östling fanns med i bakgrunden som rådgivare under överläggningarna.

– Jag har väl haft mina synpunkter på de här diskussionerna, säger han.

I går kunde Aftonbladet avslöja att LO och aktörer ur Wallenbergsfären i hemlighet förhandlade i ett halvår för att nå en uppgörelse om vinster i välfärden. Målet var att lösa stridsämnet via självreglering och att det skulle ske bakom ryggen på politikerna för att undvika fortsatta politiska låsningar.

Parterna lyckades förhandla fram ett utkast men det hela föll, enligt källor, när krafter inom Svenskt Näringsliv motsatte sig en överenskommelse. Samtidigt kan Aftonbladet avslöja att Svenskt Näringslivs nuvarande ordförande Leif Östling, tidigare vd för Scania, agerade bollplank åt deltagare i mötena. Han var inte på plats när parterna träffades, men agerade rådgivare från utsidan, uppger flera källor för Aftonbladet.

Östling, som valdes till ordförande i Svenskt Näringsliv i år, satt vid tiden för mötena i Volkswagens koncernledning. Själv säger han så här om uppgifterna.

– Jag har ju hört talas om de här diskussionerna men har ju inte varit aktiv eftersom jag var utanför Sverige. Men jag vet att de här diskussionerna har förts.

Så de som säger att du fanns med som bollplank har fel?

– Nej, jag sitter ju väldigt nära EQT (riskkapitalbolag i Wallenbergsfären, reds anm) sedan lång tid tillbaka, det är klart att jag fått informationer om sådana här diskussioner. Och där har jag väl haft mina synpunkter på de här diskussionerna. Men konkret involverad i det har jag inte varit, säger Östling.

Ville inte se en uppgörelse

Det var inte bara krafter i Svenskt Näringsliv som inte ville se en uppgörelse om vinster i välfärden mellan LO och välfärdsbranschen. Aftonbladet erfar att bland annat Stefan Stern, rådgivare för Wallenbergs maktbolag Investor, också kampanjade emot idén, vilket även Dagens Industri rapporterat om.

Det är något Stern, som även har en lång bakgrund på tunga positioner i regeringskansliet för Socialdemokraterna, inte vill kommentera.

– Detta är inget som jag vill gå in på, säger han.

Med vid förhandlingsbordet under förhandlingarna satt personer med kopplingar till riskkapitalbolaget EQT, som till stor del äger friskolekoncernen Academedia. EQT ägs i sin tur av Wallenbergs maktbolag Investor.

Vid tiden för de hemliga överläggningarna, hösten 2013, var Conni Jonsson vd för EQT. På hans position sitter i dag Thomas von Koch.

Han säger så här om de hemliga samtalen med LO.

– Vi vill alltid prata med politiker för att utbyta tankar och idéer. De här frågorna, som rör välfärdsmarknaden, är inte så lätta som många tror. Vi har en bra relation med fackförbunden, vi sitter i samma styrelser och har en bra dialog, även när det gäller tuffa frågor.

Vill se hårdare regler

Thomas von Koch menar att välfärdsbranschen fortfarande inte har fått de långsiktiga spelreglerna som behövs.

– Det är väldigt viktigt att man stramar upp reglerna på välfärdsmarkanden. De dåliga aktörer som finns skadar branschen oerhört. Det handlar bland annat om det som uppkom i samband med konkursen av John Bauerskolorna. Det behövs någon typ av körkort för att få driva verksamhet och det ska man kunna bli av med. Alla dåliga aktörer ska bort.

Branschen har varit för oreglerad?

– Absolut. Vi skulle inte ha den diskussion som nu förs om politikerna och det offentliga hade skött de här frågorna ordentligt

Däremot menar han att den diskussion om att begränsa vinsterna, som just nu utreds av regeringen, är mycket olycklig.

– Det skulle inte funka i praktiken, oseriösa aktörer skulle hitta sätt att fiffla med sina pengar. Det som behövs är hårda kvalitetskrav, vilket kostar. Då skulle det inte gå att ta ut det som några beskriver som övervinster.

Han menar att diskussionerna leder till att nya aktörer har slutat att komma in i välfärden.

– Ingen vet ju om det kommer finnas någon verksamhet och driva om några år. Många nya, små aktörer, står för innovationer och nya idéer som alla tjänar på. Men vi ser allt mindre sådant.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas von Koch

EQT

Conni Jonsson

Academedia

Investor