Kommunal stryper miljonstödet till S

Fackförbundets besked en kalldusch för Stefan Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Kommunal har varje år skeppat tre miljoner kronor rakt in i Socialdemokraternas kassa.

Men nu stryper LO:s största förbund det ekonomiska stödet till Stefan Löfvens parti.

– Det är gammeldags att skicka en stor summa till ett parti och låta dem göra vad de vill med pengarna, säger fackordförande Tobias Baudin.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som ordförande Tobias Baudin ger beskedet att Kommunal avvecklar partibidraget till Socialdemokraterna.

Förbundet, LO:s största med en halv miljon medlemmar, har tidigare gett tre miljoner kronor varje år.

– Vi vill modernisera oss som fackförening, men vi tror också att om vi använder de här pengarna själva kommer det gynna medlemmarna mer i framtiden, säger Baudin.

S och LO har täta historiska band och kallas ofta för arbetarrörelsens två ben. Genom åren har facket stöttat med pengar och röster, medan partiet levererat politiska reformer.

Slutar skicka pengar till S

Men nu är det nya tider. Sedan flera val har stödet för S i LO-leden minskat kraftigt och flera förbund har avvecklat partistödet. Nu ansluter Kommunal till den linjen.

Innebär det att banden mellan S och Kommunal blir svagare?

– Nej, vår facklig-politiska samverkan med S står stark och kommer att fortsätta, om än i nya former. Vi kommer fortsätta att påverka dem.

Baudin säger att stödet för samverkan med S är stort bland medlemmarna, men ute på arbetsplatserna har han mött allt fler som ifrågasätter att man ger pengar.

– Det är ju från undersköterskan och brandmannen vi tar dem. Medlemmar säger att om de inte röstar på det partiet, varför ska då deras medlemspengar ges till dem.

I stället arbetar Kommunal nu efter en modell där man, som i senaste valrörelsen, själva lyfter fackliga frågor och går ut på arbetsplatserna. Kommunals ledning kommer dock fortsätta uppmana medlemmar att rösta för en S-ledd regering.

– Om vi själva får mer resurser att göra det själva på ett bra sätt kommer det både gynna medlemmarna och öka möjligheterna att få en S-ledd regering även i framtiden.

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att pengarna gör mer nytta hos fackförbundet.

”Klart vi också vägt in”

I valet 2018 nådde S bara 28,3 procent, det lägsta valresultatet sedan den allmänna rösträtten infördes. Men det är inte huvudskälet till beslutet, säger Baudin.

– Men det är klart att vi också vägt in att det inte längre är lika stor andel som röstar på S.

Riskerar det inte att försvaga S, som ni vill ska styra Sverige?

– S måste hitta sitt sätt att stå på en trygg och solid ekonomisk grund.

Kommunal är medlem i LO, som ger pengar till S. Borde LO också sluta ge pengar?

– Jag har jag tänkt på vad som är bäst för medlemmarna i Kommunal. Jag tror LO:s facklig-politiska samverkan måste utvecklas och förändras i framtiden. Det är jag säker på att LO-ledningen funderar mycket på. Men det överlåter jag till dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE