Valet 2018

MP går till val på ny köttskatt

Av: 

Pär Karlsson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Miljöpartiet går till val på att införa en skatt på det man kallar ”fulkött”, där det används mycket antibiotika vid uppfödningen.

Det berättade språkröret Isabella Lövin i dag.

– Vi vill få bort det kött som är sjukt billigt på kötthyllorna, säger hon.

Riksdagsvalet närmar sig och vallöftena duggar tätt från partierna. I dag var det Miljöpartiets tur. På en presskonferens på en bondgård utanför Stockholm meddelade språkröret Isabella Lövin att partiet går till val på att införa en sorts köttskatt.

Partiet vill, under nästa mandatperiod, införa en skatt på kött där antibiotika används regelmässigt vid uppfödningen.

– Användning av antibiotika är ett av de största hoten mot människors hälsa, säger Lövin.

MP-språkröret säger att Sverige i dag är det land där antibiotika används minst, skatten är i stället riktad mot utländska producenter. Sveriges strängare regler kring djurskydd innebär enligt Lövin att svenska bönder utsätts för orättvis konkurrens.

– Antibiotika används för att hålla nere kostnaderna i djurhållningen och produktionen så att djuren inte blir sjuka och håller sig vid liv fram till slakt. Men vi behöver minska användningen av antibiotika, säger hon.

Vill införa ny skatt

MP vill att skatten ska utformas på samma sätt som den kemikalieskatt som infördes under mandatperioden. Den innebär att till exempel vitvaror med mycket giftiga kemikalier beskattas hårt, medan de som inte innehåller några undantas.

– Det är en modell som EU-kommissionen har accepterat och vi ser det som en framkomlig väg. Målet är att driva på utvecklingen och regelverket inom EU, säger Lövin.

MP vill att en statlig utredning ska tillsättas under nästa mandatperiod där detaljer kring skatten ska slipas fram. Men målet är att det inte ska innebära någon byråkrati för bönderna, utan det ska skötas på EU-nivå.

Hon är osäker på hur stödet ser ut bland de andra partierna.

– Men vi hoppas på ett stort stöd.

Federley: ”Ett slag i luften”

En som reagerat på dagens besked från de gröna är Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

– Det må vara positivt att MP äntligen engagerar sig i frågan om antibiotikaresistens, en av vår tids avgörande miljöfrågor. Men förslaget i sig är ändå ett slag i luften eftersom problematiken är mer en bara djuruppfödning och EU-kommissionen kommer stoppa det innan det ens kommer på papper, eftersom det rubbar EU:s inre marknad, säger han.

Han menar i stället att fokus måste ligga på att få till en starkare lagstiftning inom EU.

– Antibiotikaresistensproblematiken känner inga landsgränser. Det är där vi förbättrar regelverken kring den antibiotika som förskrivs till människor och ser till att stimulera forskningen på området.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Miljöpartiet

Isabella Lövin

Djurskydd

Miljöfrågor

Valet i Sverige

Antibiotika och resistens