Hård kritik mot gravstensbild med Magdalena Andersson

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

En leende finansminister intill en sörjande familj vid en gravsten.

Den bilden har sedan januari spridits av Facebook-sidan ”Skattefakta” – som egentligen kontrolleras av Svenskt Näringsliv.

Men när Aftonbladet ringer Svenskt Näringsliv för att ställa frågor, plockas inlägget plötsligt bort från sidan.

– Det är grovt och smaklöst att bildsätta Magdalena Andersson med sörjande barn med gravstenar, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Med ett halvår kvar till valet är det tonläget i valpropagandan på sociala medier redan ett hett omdebatterat ämne.

I förra veckan anklagades LO:s valfilm för att vara hårdvinklad.

”Många delar som är lögn. Delen med SD, angående inträdesjobben och delen om LAS är i princip påhittat”, skrev Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström på Twitter.

Sörjande familj

Nu är det företrädare för Socialdemokraterna som går ut med hård kritik mot Facebook-sajten ”Skattefakta”. Bakom kontot, som har 17 000 följare, står arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

I ett av inläggen står en sörjande familj med en mamma och två små barn bredvid en gravsten. Inklippt i bilden är finansminister Magdalena Andersson, som i en pratbubbla fäller kommentaren: ”Jo, men han hade pengar”.

Inlägget har fått nära 3 000 delningar och 5 000 reaktioner.

Grovt och smaklöst

Fredrik Olovsson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens finansutskott, tycker att inlägget är osmakligt.

– De sprider lögner om S politik. Vi föreslår ingen fastighetsskatt, vi föreslår ingen arvsskatt. Det är grovt och smaklöst att bildsätta Magdalena Andersson med sörjande barn med gravstenar. För en organisation där vd:n har 400 000 kronor i månaden i lön och vill vara en seriös opinionsbildare i Sverige så borde man hålla sig för god för det här. Och om man vill göra det, så borde man tydligt stå för det som avsändare.

”Fördummande”

Han menar att det finns utrymme för politisk satir, men har svårt att se den eventuella humorn i gravstensbilden.

– Det är fördummande och det förgrovar debatten på ett sätt som seriösa aktörer som Svenskt näringsliv borde hålla sig för goda för, säger Fredrik Olovsson.

För några dagar sedan fick LO:s valfilm kritik – finns det anledning för båda sidor att besinna sig?

– Jag tror att alla, även politiska partier, har anledning att göra det. Från och till begås politiska övertramp. När det gäller LO så är det en otroligt tydlig avsändare, men här har har Svenskt Näringsliv gjort allt för att dölja det, även om de inte helt har agerat i lönndom, säger Fredrik Olovsson.

Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling säger att bilden tagits bort.

– Vi vill inte att någon ska ta illa vid sig. Det skatteförslag som bilden är kopplad till är tillbakadraget, så det är ju bra. Det finns ingen anledning att bråka om just den delen.

Det finns andra inlägg där Stefan Löfven kör över arbetare med ångvält?

– Man måste kunna paketera den här typen av fakta så att det väcker engagemang. Och det gör det, det är därför vi gör på det här viset, säger Peter Isling.

Dagens tre rubriker 9 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM