Socialdemokraternas kris

Tick, tack, tick, tack...

Av: 

Erik Nises

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Håkan Juholt måste vinna tillbaka sitt förtroende i partiet – men klockan tickar

S-ledaren Håkan Juholts öde avgörs inom en snar framtid.

Han för en desperat kamp mot klockan – och måste få med sig väljarna innan partiets tålamod tar slut.

– Det kan handla om dagar, det kan handla om månader, säger en tung S-källa.

För en månad sedan gavs Håkan Juholt chansen att sitta kvar och rida ut stormen. Men i går kom Aftonbladet/United Minds mätning som visar att han ännu inte brutit den onda cirkeln – Socialdemokraternas opinionssiffror ligger på bottennoteringen 24,9. Dessutom visar en undersökning i DN att förtroendet för Juholt som ledare är lågt.

”1 000 dagar kvar”

I går bröt S-ledaren tystnaden om de nya skräcksiffrorna:

– Det är 1 000 dagar till nästa val och jag kommer att möta Fredrik Reinfeldt i debatter och berätta vad Socialdemokraterna vill göra. Får jag prata politik så kommer stödet att växa.

Politiker hävdar ofta att de inte bryr sig om opinionsmätningar. Trots det diskuterades de dåliga siffrorna i partiet under hela gårdagen. Men den undersökning man nu fruktar mest är SCB:s partisympatimätning som kommer i december.

– Den är riktigt, riktigt stor. Man är jättenervös över vad den ska visa, säger en högt uppsatt partimedlem.

Förutom opinionsmätningarna finns några andra hållpunkter som blir helt avgörande för Håkan Juholt. Viktigast är mötena med partiets mäktigaste organ, det verkställande utskottet, och det årligen återkommande förtroenderådet i december.

Ute i organisationen följer man spänt utvecklingen och det förnyade stödet för Juholt kan snabbt dras tillbaka.

– Skulle en distriktsordförande säga att distriktet inte längre har förtroende för Juholt så är det kört för honom, säger S-källan.

Tålamodet börjar tryta

En rad bedömare har gett Håkan Juholt en tidsfrist till i början av nästa år. Fortsätter opinionssiffrorna att pendla kring 25 procent även en bit in på nästa år kan partiets tålamod tryta.

– Jag tror inte att avgångskraven kommer nu. Men ligger man kvar och hackar på de här siffrorna så kommer det att diskuteras. Men då sköts det i partiledningen, säger Widar Andersson, chefredaktör på

S-tidningen Folkbladet och tidigare riksdagsledamot (S).

Även Håkan Juholt har funderat i samma banor. På ett möte med kommunalmedlemmar i Norrköping för en tid sedan sa han att han inte har några avgångsplaner men att han omvärderar inställningen om inte förtroendet återvänder inom ”några månader”.

– Men jag har svårt att se att det skulle gå bättre om man slänger in någon annan. Det finns inga snabba lösningar men om jag var han skulle jag satsa mer på staben, ordning och reda och mindre på den eviga förlåt mig-turnén, säger Widar Andersson.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna