Lövin uppmanar partiet att sluta bråka

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

LINKÖPING. Miljöpartiet har sargats av hårda interna strider.

Nu vädjar språkröret Isabella Lövin till partikamraterna att sluta leden inför valrörelsen nästa år.

– Det är viktigt att vi fokuserar på de verkliga fienderna, säger hon.

Foto: Lotte Fernvall / LOTTE FERNVALL 3226
Isabella Lövin på Miljöpartiets kongress i Linköping.

När Miljöpartiets kongress inleddes i Linköping var det språkröret Isabella Lövin som fick stå i rampljuset. I sitt inledningstal försökte hon motsäga den negativa bild av de gröna som finns, som bland annat visar sig via dåliga opinionssiffror. Hon fokuserade i stället på vad man lyckats genomföra på miljöområdet sedan maktskiftet 2014.

Lövin, som också är klimatminister, målade också upp en mörk bild av framtiden där både jordklotet och människor riskerar att bli utbrända om inget görs. Hon menar att MP:s viktigaste strider ligger i framtiden.

På en presskonferens efter talet utvecklade hon sitt resonemang.

– Hela världen står inför ett vägskäl just nu. Vi ser nu mörka främlingsfientliga krafter, som även är emot kvinnors rättigheter och en offensiv klimatpolitik, som växer fram. Det som vi står inför är historiskt viktigt. Vi har ett ledarskap och vi måste visa att vi klarar av att ta det och att vi också kan ge hopp till resten av världen.

Vill se slut på interna bråk

Ända sedan MP klev in i regeringen har man sargats av hårda interna strider och frågan om de gröna har svikit sina rötter i samarbetet med Socialdemokraterna har fortsatt att plåga partiledningen. Under en period vägrade fyra kritiska ledamöter till och med att delta i riksdagsgruppens möten.

Nu uppmanar Isabella Lövin partiet att sluta leden och fokusera på de yttre fienderna inför valrörelsen nästa år. I sitt tal nämnde hon både Moderaterna och Sverigedemokraterna som fiender, men samtidigt menar hon att ”mörka krafter” växer världen runt.

– Jag tycker att det är viktigt att i fokuserar på de verkliga fienderna, det är de antifeministiska och främlingsfientliga krafterna runt om i världen. Det är de vi måste ta fajten mot. Då måste vi visa att vi kan hålla ihop, har en vision och jobbar tillsammans och gör det tillsammans, säger hon.

Uppmanar Centern att samarbeta

I talet passade språkröret också på att ge hård kritik mot Centerpartiet och deras miljöpolitik. Men samtidigt menade hon också att Annie Lööfs parti måste öppna upp för samarbete över blockgränsen. Lövin har tidigare sagt att hon gärna skulle bredda S/MP-regeringen med både Centern och Liberalerna.

– Centerpartiet måste visa korten om vad det är som är viktigast för dem. Är det att stödja en moderatledd regering som stödjer sig mot Sverigedemokraterna och vill sänka skatten på bensin och diesel eller vill man vara mer konstruktiv och jobba mot mitten.

Men ser du verkligen några öppningar kring ett sådant samarbete?

– Jag ser öppningar, vi har mycket gemensamt och jag tror att väljarna uppskattar att man har en konstruktiv anda i politiken.

ARTIKELN HANDLAR OM