Nyhetslistan: 9 personer vi snackat om vecka 18

avAnna Andersson, Martin Schori, Oisin Cantwell

SAMHÄLLE

Vilka har gjort avtryck i nyhetsveckan?

Varje vecka listar Aftonbladets Lena Mellin, Martin Schori, Anna Andersson och Oisin Cantwell nio personer som dominerat nyhetsflödet.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET
 1. Margot Wallström. I hetluften. Saudibråk, Israelkritik och uppläxning av Ryssland. Det har varit en intensiv tid för utrikesministern. (MS)

 2. Emmanuel Macron. Leder på upploppet. I dag går franska folket till val igen, i presidentvalets andra omgång. Favorittippad är förre socialisten Emmuanuel Macron som leder i opinionsmätningarna och som enligt samfällda bedömare tog hem tretimmarsdebatten i tisdags mot motståndaren Marine Le Pen. Trots en viss arrogans som noterades av många tittare. (LM)

 3. Daniel Sestrajcic. Röstar oftast emot partilinjen. I riksdagen är partipiskan stark, det är ovanligt att enskilda ledamöter röstar emot sitt partis linje. Enligt Ekots undersökning hade Sestrajcic (V) gjort det oftast – i 29 av cirka 1400 omröstningar. Själv uppgav han att han gjort det av misstag. (AA)

 4. Anna Johansson. Avskaffade id-kollerna vid Öresund.
  Infrastrukturministern poängterade att kontrollerna kan återinföras när som helst men många tvivlar. De har sinkat resorna över sundet åtskilligt och natten till torsdagen försvann de. I stället stärks gränskontrollerna på den svenska sidan. (LM)

 5. Dan Josefsson. Granskar Kevin-fallet. Två pojkar, fyra och sju år gamla, ansågs av polisen ha mördat fyraårige Kevin i Arvika 1998. I veckan sändes det första av tre avsnitt i Svt om fallet. Journalisten Dan Josefsson har bland annat träffat bröderna, som inte minns mordet. Är de verkligen skyldiga? (OC)

 6. Margareta Larsson. Tillbaka i riksdagen.

 7. Jimmie Åkessons svärmor valdes in för SD i riksdagen 2014. Men sedan lämnade hon partiet och har i stället ägnat sig åt sin massagesalong. Arvodet på 63 800 kr/mån fortsatte hon dock att kvittera ut. Nu är Larsson tillbaka på tjänsterummet i riksdagen. (LM)

 8. Fredrik Reinfeldt. Blev fyrabarnspappa
  I tisdags blev förre statsministern och hans nya kärlek – och tidigare presschef – Roberta Alenius föräldrar till en liten flicka. Det är Reinfeldts fjärde barn och Alenius första. ”50 centimeter och 3,1 kilo. Vi mår alla väldigt bra”, skrev hon i ett sms till TT. (AA)

 9. Prins Philip. Drar sig tillbaka.
  Hela världspressens ögon riktades mot Buckingham Palace då det brittiska hovet i torsdags meddelade att ett viktigt tillkännagivande skulle göras. Abdikerar drottning Elizabet? Nej, drottningens make, Philip, drar sig tillbaka, 95 år gammal. (OC)

 10. Björn Kjellman. Läser in Harry Potter.
  J K Rowlings sju böcker om trollkarlen Harry Potter är ett fenomen - de finns översatta till över 70 språk och har sålt i cirka 450 miljoner exemplar. Nu ska de åter läsas in som ljudböcker på svenska och det är Björn Kjellman som har fått hedersuppdraget. (AA)

ARTIKELN HANDLAR OM