Coronapandemin

KD-ledaren kritiserar Folkhälsomyndigheten

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Folkhälsomyndigheten är på allas läppar.

KD-ledaren Ebba Busch tycker inte att myndigheten sköter sitt arbete tillräckligt väl.

– Man kan inte ha en statsepidemiolog och en generaldirektör som uppfattas redogöra för olika linjer, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och statsepidemiolog Anders Tegnell har på kort tid blivit kända i hela Sverige till följd av coronavirusets spridning.

Regeringen lyssnar noga på myndigheten och allmänheten hålls uppdaterade via dagliga presskonferenser.

Men samtidigt finns kritik mot hur Folkhälsomyndigheten agerar. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch menar att det finns brister i kommunikationen.

KD-ledaren Ebba Busch tycker inte att myndigheten sköter sitt arbete tillräckligt väl.

Kritiken lyfte hon på tisdagens partiledarmöte, som statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in till.

– Framför allt är jag bekymrad över att Folkhälsomyndigheten inte förmår förklara för befolkningen hur strategin för att bekämpa coronasmittan ser ut. Varje gång statsministern får frågor om vad Sveriges strategi egentligen är hänvisar han ju till Folkhälsomyndigheten, säger Busch.

Busch kritisk

KD-ledaren poängterar att generaldirektör Johan Carlson sagt att Sverige inte har som grundläggande strategi att nå flockimmunitet för att lösa krisen. Det uppkommer när en stor del av befolkningen smittats och blivit immuna.

Samtidigt påpekar hon att statsepidemiolog Anders Tegnell sagt att flockimmunitet är en av två möjligheter att stoppa smittan.

– Det finns två sätt som kan få stopp på det här. Antingen om vi blir så många i befolkningen som är immuna på ett naturligt sätt, flockimmunitet. Eller en kombination, av att vi blir immuna och vaccinering. I grunden är det samma sak, sa han i SVT:s ”Agenda” i söndags.

Ebba Busch säger att det handlar om ”motstridig kommunikation”.

– Medborgarna förtjänar en ärlig, tydlig kommunikation som skapar trygghet. Det är bara så vi kan hålla i gång det här höga förtroendet för våra myndigheter som vi ska ha, säger KD-ledaren.

Busch säger att hon inte har några synpunkter på åtgärderna som införs, utan att det enbart är kommunikationen som hon siktar in sig på. Hon menar att regeringen, och Stefan Löfven, också måste se till att information de får, och förlitar sig på, måste kunna kommuniceras ”glasklart”.

Anders Tegnell säger så här om kritiken från Busch:

– Jag tror att det är en liten kommunikationsmiss någonstans och sedan en fråga om vad man menar med strategi.

”Det enda som kan få stopp på spridningen”

De två stora strategierna för myndigheten handlar om att minska kontakten mellan sjuka och de som inte är sjuka samt att skydda riskgrupper. På så vis ska smittspridningen gå långsamt och sjukvården kunna hantera situationen.

– Politiker som alla andra är väldigt välkomna att ha åsikter och kommentera det vi arbetar med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vad som kan få stopp på smittan är en helt annan sak, menar Tegnell.

– Under lång tid i början var det många, bland dem jag, som trodde att vi skulle kunna bli av med sjukdomen genom att isolera den i Kina. Men så har det inte blivit, nu finns den ju i stora delar av världen och den kommer att finnas kvar. Därför är inte utrotning av sjukdomen en möjlighet i det här läget.

Han säger att flockimmunitet, utöver vaccin, är det enda som kan stoppa spridningen.

– Det är ingen strategi i sig, det är ett framtida läge vi kan hamna i. Då sköter arbetet med att minska smittspridningen sig självt, då kan man dra ned på rätt mycket av andra insatser.

Tegnell har inga problem med att Ebba Busch kritiserar Folkhälsomyndigheten.

– Politiker som alla andra är väldigt välkomna att ha åsikter och kommentera det vi arbetar med.

 

PODD Corona – därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Johan Carlson

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Ebba Busch