Löfven om segregerade bussen: ”Avskyvärt”

Stefan Löfven vill gå hårdare fram mot religiösa friskolor.

Statsministern reagerar också kraftigt på avslöjandet i TV4 om att det finns könssegregerade bussar i Stockholm.

– Jag tycker det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige, säger Löfven.

På den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby i västra Stockholm får flickorna alltid åka längst bak medan pojkarna sitter där fram. Den könssegregerade skolbussen avslöjas i dag av ”Kalla fakta” i TV4.

Statsminister Stefan Löfven reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Jag tycker det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation, sa statsministern i samband med en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen.

Stefan Löfven har bett Anna Ekström och Gustav Fridolin att ta kontakt med skolmyndigheterna för att se vad de kan föreslå för åtgärder för att begränsa segregationen i skolan.

– Vi ska inte ha det. Det är inte Sverige. Jag förstår inte vuxna som gör detta. I Sverige är det jämställdhet som gäller. Punkt slut, sa Stefan Löfven vidare om uppgiften om skolbussen.

Statsministern poängterade flera gånger att han är beredd att gå längre i frågan om man inte ser resultat snart. I höstas beslutade Liberalerna om ett förbud mot nya religiösa friskolor, men så långt vill Löfven inte gå.

– Det har testats förut ett antal gånger, ända bak till 1990-talet. Men det finns konventioner som säger att så får man inte göra. Men det är fortfarande så att vi inte ska ha skolor där lektionerna blir konfessionell undervisning. Det måste vi bort ifrån och då får vi nu se till att vi åtgärdar det så gott vi kan. Om det vi inte räcker måste vi gå vidare.

Löfven betonar att han tycker det är en viktig samhällsprincip att barn med olika bakgrund möts redan i tidig ålder.

Men är inte själva grunden i en sådan skola att man delar upp folk utifrån religion?

– Jo, men ingen skola får neka barn oavsett vem du är. Det är själva grunden. Men vi har en för segregerad skola, det är ingen tvekan om det och därför måste vi åtgärda det. Det är därför som vi vill ha den diskussionen inte minst med myndigheterna men även Skolkommissionen är tänkt att komma med förslag. Vi får se vad som kommer.

Frågan om religiösa friskolor har tidigare varit uppe för diskussion i regeringen. Tidigare gymnasieminister Aida Hadzialic öppnade på eget bevåg för ett förbud.

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra reagerade i dag med ilska på avslöjandet i TV4 om den segregerade bussen.

– I Sverige ska ingen behandlas sämre på grund av kön. Men det här gör mig arg och påminner om att det är långt dit, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE