S-veteraner: ”Löfven, gör dig redo för strid”

SAMHÄLLE

Allianspartierna hotar att fälla delar av regeringens budget i höst.

Flera S-veteraner uppmanar nu Stefan Löfven att på riktigt förbereda sig för strid om frågan inte går att lösa med förhandlingar.

– I så fall måste han vara redo för fajt, och det betyder extra val, säger tidigare utrikesminister Lena Hjelm-Wallén (S).

1 av 7 | Foto: Bertil Ericson / TT
Lena Hjelm-Wallén, tidigare utrikesminister (S).

På lördag inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. För partiledaren och statsministern Stefan Löfven har mandatperioden stundtals varit stökig. Och i höst kan det vara dags igen.

Alla allianspartier har gett besked om att de på olika sätt vill stoppa hela eller delar av regeringens budget i höst. Motivet är bland annat att stoppa flera skattehöjningar.

Om de lyckas enas och samtidigt får stöd av Sverigedemokraterna blir läget problematiskt för Löfven och det kan bli svårt för honom att sitta kvar.

Nära nyval redan 2014

De senaste dagarna har statsministern sagt att hans dörr står öppen för förhandlingar med de borgerliga partierna. Men om några sådana inte blir av utesluter han inte att utlysa extra val, något han var redo att göra redan 2014. Men då ställdes planerna in och i stället kom regeringen och Alliansen överens om Decemberöverenskommelsen.

Aftonbladet har inför kongressen talat med flera tunga S-veteraner från tidigare regeringar. Flera i det gamla gardet säger att Löfven måste vara beredd att göra allvar av sitt besked även denna gång om läget blir akut.

Lena Hjelm-Wallén, tidigare utrikesminister (S), är en av dem. Hon säger att Löfven bör försöka med förhandlingar om det går - eller så ”blir det fajt”.

– Och fajt betyder extra val. Man måste ha båda dörrarna öppna, för det beror på vilken vilja som finns hos de andra. Löfven har redan tydliggjort att han är öppen för att bjuda in till förhandlingar som måste innebära kompromisser från alla håll, men att han också är beredd att löpa linan ut och ta ett nyval.

”Får inte uteslutas”

Hon är dock tydlig med att det inte är en önskvärd situation, då valet skulle ligga kort tid före nästa ordinarie val 2018.

– Men det får inte uteslutas, säger Hjelm-Wallén.

Erik Åsbrink, ex-finansminister (S), är inne på samma spår.

– Det är inget man tillgriper som förstahandsåtgärd. Det finns väl en rad tänkbara scenarier, men ytterst finns möjligheten. Dock är det väl inte många som egentligen önskar sig det, det är nära nästa ordinarie val och flera partier har tråkiga opinionssiffror, så jag tror inte de är så där väldigt angelägna om det.

Den enda lösningen som Åsbrink ser framöver, då inget av blocken ser ut att kunna få egen majoritet, är samarbete över blockgränserna.

– Jag hoppas vi kan komma ur detta men jag tror inte att det kan ske under den här mandatperioden. Sen om det sker i regeringsform eller andra former, där finns olika möjligheter. Alternativet är att Alliansen gör upp med SD och det skulle vara en väldigt olycklig utveckling.

”De är farligt ute”

Åsbrink, finansminister i Göran Perssons första regering, är kritisk till allianspartiernas planer på att stoppa budgeten.

– Jag tycker man i lite olika varianter är ute lite farligt och hotar med åtgärder. Hur allvarligt menade de är, är svårt att säga.

Skulle bli dyrt

Margareta Winberg, S-minister fram till 2003 och i dag regionalpolitisk aktiv, säger att ett extra val skulle bli dyrt både ekonomiskt och politiskt.

– Det är ingen som egentligen tycker om att gå till extra val mindre än ett år före ordinarie val. Men det är klart att Socialdemokraterna är beredda att göra det i extremt läge.

Hon säger att det nuvarande parlamentariska läget är det svåraste hon sett sedan hon gick med i partiet på 1970-talet.

– Det har att göra med att SD har den position som de har och att Alliansen är fullständigt oeniga. Det är ett väldigt svårt parlamentariskt läge för en regering som inte har majoritet i riksdagen.

Maj-Lis Lööw, tidigare invandrarminister (S), menar att det är naturligt med ett nytt val om Löfven inte kan regera på sin egen budget.

– Så det är väl inte så konstigt att inte utesluta det. Den som lever får se hur det blir.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Foto: BJÖRN LINDAHL
Alliansen vill sätta stopp för hela eller delar av Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons budgetförslag nästa år.