S tappar väljare – igen

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna har stora problem att locka tillbaka väljare.

Efter en uppgång i samband med terrordådet i Stockholm tappar partiet återigen stöd, visar en opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio.

– Den uppgång som S fick direkt efter attentatet, då Stefan Löfvens insats hyllades, är borta, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S) är inte nöjd med siffran för partiet.
Foto: Lotte Fernvall
Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S) är inte nöjd med siffran för partiet.

Under våren har det skett kraftiga förändringar i väljaropinionen, framför allt inom Alliansen. Samtidigt som Moderaterna tappat rejält har i stället Centerpartiet vuxit kraftigt. Men trots att det varit rörigt inom borgerligheten, där partierna gett olika besked i regeringsfrågan, har Socialdemokraterna haft stora problem att locka väljare över blockgränsen.

Efter terrorattentatet i Stockholm den 7 april ökade stödet för statsminister Stefan Löfven och hans parti till det högsta på länge. Men den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio, den första sedan extramätningen för två veckor sedan, visar att ökningen är borta. Partiet backar och har nu stöd av 25,7 procent, långt under valresultatet från 2014.

– Den uppgång som S fick direkt efter attentatet, då Löfvens insats hyllades, är borta. Jag är lite överraskad av att det har klingat av så här. Det gör ofta det, men inte så här snabbt, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

”Finns potential”

Samtidigt säger hon att läget inte är nattsvart för partiet. Mätningar har visat att fler väljare än tidigare tycker att S har den bästa politiken i flera viktiga sakfrågor.

– Det finns potential för S framåt att växa sig större inför valet nästa år. Det finns osäkra väljare som jag bedömer att partiet har möjlighet att locka tillbaka, säger Nelsson.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), är inte nöjd med siffran för partiet.

– Just nu ser vi mindre förändringar i opinionen. Vårt mål är att öka förtroendet för oss och vi ska upp på högre nivåer. I ett svårt parlamentariskt läge har Stefan Löfven och regeringen levererat och fattat tuffa beslut när det behövs, säger hon.

För det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, kvarstår krisstämpeln. De gröna skulle med sina 3,0 procent ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

Inom borgerligheten så tar Centerpartiet nya kliv framåt. Mätningen visar att Annie Lööfs parti har stöd av 13,6 procent.

– Centern når sitt högsta resultat hittills. Den långsiktiga trenden är tydlig, partiet har mer än fördubblat sitt stöd sedan valet 2014. Det är en enorm uppgång, säger Karin Nelsson på Inizio.

Moderaterna kvar på låg nivå

Efter Moderaternas kraftigt tapp under våren har partiet nu parkerat på 16,8 procent, för tredje mätningen i rad. Det är en mycket kraftig tillbakagång för partiledaren Anna Kinberg Batra sedan hon tog över partiet 2015.

Men både hon och de andra Alliansledarna kan glädja sig åt att man tillsammans är större än de tre rödgröna partierna.

Sverigedemokraterna ligger stabilt på platsen som andra största parti. De senaste månaderna har man legat kring 20-22 procent i mätningarna från Aftonbladet/Inizio.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publicerad:

LÄS VIDARE