Ygeman: Jag stod upp när många andra inte gjorde det

SAMHÄLLE

Anders Ygeman lämnade i dag uppdraget som inrikesminister.

Han säger sig vara fylld både av vemod och stolthet över sin ministerinsats.

– Jag stod upp i flyktingkrisen när många andra inte riktigt gjorde det, säger Anders Ygeman.

Foto: Ola Axman
Anders Ygeman.

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick i dag lämna regeringen efter Alliansens hot om misstroendeförklaringar.

Avgången kommer som en direkt konsekvens av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

”Inte mycket för ånger”

Men Anders Ygeman ångrar inte att han inte tog upp frågan med statsministern vid mötena med regeringens säkerhetspolitiska råd.

– Jag är inte så mycket för ånger, jag blickar framåt. Jag vet ju att jag har skött myndighetskontakterna på rätt sätt, att jag har vidarebefordrat korrekt information till rätt departement.

Anders Ygeman menar att han inte känt sig pressad att avgå, utan säger att det var ett nödvändigt beslut för att regeringen ska kunna arbeta effektivt framöver.

– Det här var rätt beslut av statsministern Han tar ansvar för landet, inte för det partipolitiska spelet som de andra partierna har ägnat sig åt.

Han tror däremot att Alliansen nu begår ett misstag om de väljer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag tror att det finns ett väldigt lågt stöd bland befolkningen för beslutet att rikta misstroendeförklaring mot försvarsministern. Jag tror han har ett starkt stöd hos befolkningen.

Vemod och stolthet

Nu lämnar han regeringen och säger sig känna både vemod och stolthet.

– Vemod över att få lämna alla duktiga medarbetare på justi och alla fantastiska poliser, brandmän, kustbevakare över hela landet.

– Samtidigt stolthet över de nästan tre år jag var statsråd. Hur vi hanterade terrorkrisen och hur jag stod upp i flyktingkrisen när många andra inte riktigt gjorde det runt om i samhället, säger Anders Ygeman.

Nu väntar fjällvandring för den avgångne inrikesministern.

– Jag ska handla ett par kängor, för i morgon ska jag gå ut och fjällvandra och ha en chans att reflektera över det som har hänt, säger Anders Ygeman.

ARTIKELN HANDLAR OM