Löfven frågande till rysk-kinesisk övning i Östersjön

KALLINGE/HASSLÖ. I sommar ska Ryssland och Kina öva tillsammans i Sveriges närområde – i Östersjön.

Statsminister Stefan Löfven är frågande till utvecklingen – och några observatörer har inte bjudits in.

– Vi vet inte vad det betyder. Men det är en sak vi får ta upp och fråga, om det här har någon ny betydelse och om det är ett nytt intresse som vi inte vet om, säger han.

I stället för att besöka Almedalsveckan i Visby reser statsminister Stefan Löfven (S) den här veckan runt i Sverige under temat ”Trygghet i fokus”. Under måndagen stod bland annat det svenska försvaret i fokus när Löfven besökte incidentberedskapen på Blekinge flygflottilj, F17 i Kallinge.

De senaste åren har rapporterna om incidenter i Östersjöområdet ökar markant. Under våren har aktiviteten märkts framför allt från ryskt håll.

För några veckor sedan uppmärksammades en incident när ett ryskt stridsplan, av modell SU-27, flög ovanligt nära ett svenskt signalflygplan modell S 102 B. Händelsen fick den svenska regeringen att ilskna till och den ryska ambassadören kallades upp till UD.

”Vi säger till när fel har begåtts”

Stefan Löfven lyfte i dag fram värdet av den svenska incidentberedskapen, bland annat i Blekinge.

– Det är klart att det är en ökad aktivitet i Östersjöområdet, det är ju aldrig bra. Men det är därför något vi måste möta upp och se till att tillföra försvaret. Det måste bli starkare och vassare.

Han menade också att det är viktigt att vara tydliga mot ryssarna efter incidenter likt den som rörde S 102 B.

– Vi säger naturligtvis till när vi anser att fel har begåtts, så måste ske. Men vi vill ha en dialog också med Ryssland om hur vi ska till att minska spänningen i Östersjöområdet. Det är naturligtvis det som är bäst på sikt för alla länder.

Medan Sverige laddar för den största militärövningen på 23 år, Aurora 17 i september, stod det för en tid sedan klart att Ryssland och Kina i sommar ska genomföra en gemensam militärövning i Östersjön. Länderna har övat tillsammans förut men aldrig i Sveriges närhet. Den ska bland annat arrangeras nära Kaliningrad, bara 35 mil från Blekinge.

Löfven ställer sig frågande till utvecklingen.

– Det är en ny kombination i det här området. Vi får se vad det innebär. Följer man de internationella regler som finns på det här området så har de rätt att göra det. Men det är helt klart en ny företeelse. Vi vet inte vad det betyder. Men det är en sak vi får ta upp och fråga om det här har någon ny betydelse och om det är ett nytt intresse som vi inte vet om.

Sverige har inte fått inbjudan

Medan ryssarna har bjudits in för att studera Aurora 17 har några svenska observatörer inte bjudits in till den rysk-kinesiska övningen.

Överlag menar Löfven att det svenska försvaret måste fortsätta att stärkas. Under ett besök på Gotland tidigare i år slog han fast att det ska göra ”mycket ont” för den som angriper Sverige.

Men hur Löfven vill förstärka försvaret vill han inte alls gå in på.

– Det vet vi inte, nu förbereder vi en budget för 2018. Försvaret behöver mer resurser, på den punkten är jag tydlig. Sedan måste vi reda ut hur vi gör det på bästa sätt, på det mest pragmatiska sättet. Det är inte bara att hälla in resurser i det svenska försvaret. Det ska också gå att ta emot och genomförbart.

Publisert:

LÄS VIDARE