Samhälle

Protester under Jimmie Åkessons tal

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Demonstranter leddes bort av polis under Jimmie Åkessons tal i Järva.

SD-ledaren tystnade flera gånger - sedan sa han att han att han är positiv till invandring:

– Sverige har alltid haft invandring och Sverige kommer alltid ha invandring, även när jag får bestämma, sa han.

Jimmie Åkesson talade på lördagskvällen på Spånga IP under politikerveckan i Järva. Redan innan talet gjorde han klart att han tänkte berätta för åhörarna vad SD står i invandringsfrågan.

– Jag vill tala till lokalbefolkningen och berätta vad vi är för typ av parti, ett parti för de skötsamma, laglydiga människorna som bor, till exempel i Järvaområdet eller andra utsatta områden, sa han till Aftonbladet.

Flera i publiken bar SD-märken och jublade när Åkesson gjorde entré. Andra höll upp plakat med texter som ”Jimmie = rasist” och buade. Efter bara tre minuter in i talet blev det oroligt i publiken. Åkesson tvingades avbryta sitt tal två gånger, sedan vandrade en större demonstrantgrupp ut från området eskorterade av polis.

Ett mycket stort polisuppbåd befann sig på Spånga IP under talet. Polisen hade också fått förstärkning i form av en SL-buss för att kunna bussa iväg demonstranter. Den behövdes däremot inte. Efter de inledande protesterna kunde Åkesson tala ostört.

”Utesluter inte att vi blir störst”

Åkesson sa att SD växer i utsatta områden och att partiet går framåt bland invandrarkvinnor, enligt SCB:s senaste mätning.

– Jag utesluter inte att vi blir det största partiet nästa år.

Flera i publiken drog öronen till sig när han plötsligt sa:

– Jag är för invandring, Sverige har alltid haft invandring och Sverige kommer alltid ha invandring, även när jag får bestämma. 

Sedan tillade han att invandrare som vill bo i Sverige måste anpassa sig och ”ta seden dit man kommer”.

– Jag skulle vilja säga så här. ”Hej och välkommen till Sverige, här gäller det här, det här, det här. Accepterar du det får du bor här!”.

Måste anpassa sig

Efter talet utvecklade Jimmie Åkesson resonemanget. Om man kommer från en kultur som i hög grad krockar med den svenska så måste man anpassa sig.

– Det är inte okej med könsstympning på fullt friska barn, det är inte okej att förtrycka flickor, tvinga dem att gifta sig men män som de inte vill gifta sig med och så vidare, sa han till Aftonbladet.

Har du svängt i invandringsfrågan, tidigare ville du ju ha ett stopp?

– Jag har alltid varit för invandring men jag är för en reglerad invandring som vi kan hantera. Jag tyckte det var viktigt att nyansera den bilden av partiet. Många tror att vi vill stoppa all invandring och kasta ut alla invandrare som är här, så är det inte.

”Jag vet inte exakt vad jag sa”

Du har ju tidigare talat om ett invandringsstopp?

– När vi har pratat om det så har det varit relaterat till asylinvandringen. Vi är för en nollvision för asylinvandring där Sverige är första säkra land. Vi vill att Dublinförordningen ska tillämpas. Däremot kommer det alltid flytta människor hit för att jobba, människor som bli kär i någon svensk eller studera eller något liknande.

Varför sa du inte att du vill ha noll asylinvandring i ditt tal?

– Jag vet inte exakt vad jag sa, jag hade inget manus. Jag försökte beskriva vår politik på ett så rättvist sätt som möjligt.

Varför ska man rösta på SD om man är invandrare, om du suttit vid makten för några år sedan hade de kanske inte varit i Sverige?

– Det beror på vilket skäl man hade för att komma hit naturligtvis, men hade jag fått bestämma för flera år sedan hade avsevärt färre människor kommit som asylsökande till Sverige. Vi hade istället riktat flyktinghjälpen till de områden de kommer ifrån. De och flera av deras landsmän hade fått den hjälp de behövt för att leva en dräglig tillvaro. Det är en omritad flyktingpolitik som jag tycker är mer human.

Du blev avbruten flera gånger i talet, hur reagerade du på det?

– Det har hänt förr när jag talat. Det är människor på den yttersta vänsterkanten som har svårt att respektera när andra pratar. Då brukar jag bli tyst så får polisen hantera det.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Så blir Sverige 2028 – om SD har makten
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle

Jimmie Åkesson

Järva