Ebba Busch om Sveriges höga dödstal: Regeringens misslyckande

Ebba Busch riktar hård kritik mot regeringens hantering av coronakrisen.

Bakgrunden är en intervju där statsepidemiolog Anders Tegnell är självkritisk.

– Det här är regeringens misslyckande, säger hon.

Anders Tegnell intervjuades i morse i P1. Han beklagade Sveriges höga dödstal och sa att Sverige borde ha gjort mer för att stoppa spridningen av coronaviruset i det inledande skedet.

Nu reagerar KD-ledaren Ebba Busch.

Enligt henne betyder Tegnells självkritik att många, kanske tusentals människor, har dött utan att regeringen gjort allt den kunnat för att hindra det.

”Regeringen valde tydligt en passiv strategi som byggde på öppenhet – och därmed hög grad av allmän smittspridning”, skriver hon på Facebook.

”Vi svenskar är inte välkomna i andra länder”

Hon fortsätter:

”Resultatet ser vi nu med närmare 4500 döda. Vi svenskar är inte välkomna i andra länder. Vi har en vårdskuld med inställda operationer som det saknas en plan för att beta av. Omsorgspersonalen är nedkörd i skoskaften av den höga belastningen. Det här är i första hand inte Folkhälsomyndighetens ansvar. Det här är regeringens misslyckande.”

Ebba Busch kräver nu en ökad öppenhet kring Sveriges strategi framöver. Hon vill också öka testningen och att regeringen säkrar att personal i vården får ledigt i sommar.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson reagerar på det Tegnell säger i intervjun. Åkesson kallar uttalandet för ”häpnadsväckande” och tillägger att ”Sveriges coronahanteringen blir mer obegriplig för varje dag.”

Ebba Busch (KD).
Ebba Busch (KD).
Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE