Stefan Löfven

Regeringen kallar in myndigheter till krisråd om corona

Löfven: ”Vi måste vara på vår vakt”

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

KROKOM. Nu trappar regeringen upp kampen mot coronaviruset Sverige.

Krishanteringsrådet kallas in för första gången sedan de omfattande bränderna sommaren 2018 – och utvecklingen av smittan följs löpande.

– Vi måste ha koll på själva smittan och också veta att vården, kommunikationen och informationen fungerar så bra som möjligt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven är just nu på besök i Jämtland. Han träffar gymnasieungdomar, håller öppet möte och ska i morgon lägga ned en krans i Kyrkparken i Östersund, med anledning av Olof Palmes dödsdag.

Mycket av statsministerns arbete just nu tas dock upp av coronaviruset.

Kallar in myndigheter

På onsdagen mötte han Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för att orientera sig om läget, och under torsdagen fattade regeringen beslut om att nu kalla in Krishanteringsrådet. Senast rådet möttes var vid de mycket omfattande skogsbränder som plågade Sverige den heta sommaren 2018.

Statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Jennie Nilsson.

– Krishanteringsrådet är ett antal myndigheter som kallas in för att vi ska samordna alla myndigheters agerande. Det är försvaret, polisen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De har ett ansvar för att koordinera det de hör och se till att vi samarbetar så att vi verkligen hanterar det här på ett bra sätt, säger Löfven.

Ett första möte hålls på måndag i nästa vecka och den som samordnar mötet är inrikesminister Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman.

Måste ha koll på smittan

Genom Krishanteringsrådet ska regeringen se till så att berörda myndigheter följer utvecklingen, delar nödvändig information och samordnar insatser mellan varandra så att det som görs blir så effektivt som möjligt.

– Regeringen kallar in rådet och så får de definiera vad de kan behöva göra mer. Vi måste naturligtvis ha koll på själva smittan och veta att vården fungerar, att kommunikationen och informationen fungerar så bra som möjligt, det är det som bland annat ska göras, säger Löfven.

Han framhåller också att Folkhälsomyndigheten, i nära samarbete med WHO och den europeiska myndigheten ECDC, följer utvecklingen av coronaviruset mycket nära. Och att Socialstyrelsen i sin tur ansvarar för att följa utvecklingen och säkerställa att svensk sjukvård kan svara upp till de behov som kan uppstå.

Enligt Stefan Löfven är regeringen beredd att göra det som krävs för att hantera virusets utbredning.

– Vi är beredda att fatta fler beslut, behövs det så är vi beredda att göra det.

”Måste vara på sin vakt”

Du reser själv väldigt mycket och träffar människor från hela världen. Är du rädd för att bli smittad?

– Inte direkt, men man ska alltid vara på sin vakt och fundera genom. Det ligger på ens eget ansvar. Men jag går inte om kring och är rädd så i varje stund. Men vi måste vara på vår vakt och vi som regering måste se till att ta höjd för kommer det att hända något mer och vad gör vi då, säger Löfven.

Vilka åtgärder har vidtagits för att skydda dig och statsråden?

– Vi följer naturligtvis också myndigheternas instruktion och vi vet vilka länder vi inte ska resa till, i dag tillfördes ett land på den listan. Så vi gör som alla andra, vi följer myndigheternas råd.

FAKTA: Krishanteringsrådet

Ett forum för informationsutbyte om krisberedskapsfrågor mellan regeringen och ett antal myndigheter. Sammanträder normalt två gånger per år. Vid allvarliga händelser och kriser kan rådet extrainkallas.

I rådet ingår rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren samt generaldirektörerna för Affärsverket svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Dessutom en företrädare för länsstyrelserna samt berörda statssekreterare.

Källa: Justitiedepartementet

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan Sverige hantera ett stort coronautbrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Coronaviruset