Kristerssons kritik mot Löfvens knarkuttalande: Pinsamt

Stefan Löfven slog fast att knarkköpare i välmående Danderyd göder gängbrottsligheten.

Nu sågas hans uttalande av M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det är närmast pinsamt att han försöker bagatellisera narkotikafrågan till att handla om Danderyd, skriver M-ledaren på Facebook.

I en intervju i Dagens Nyheter lägger statsminister Stefan Löfven (S) en del av skulden för den gängrelaterade brottsligheten på drogvanorna hos personer som bor i välmående orter.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger: ”oj, vad hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, sa Löfven bland annat.

Regeringens ansvar

Som stöd för sitt uttalande i DN pekar han på att unga pojkar i Danderyd, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, knarkar mest i Stockholmsområdet. 20 procent av de tillfrågade pojkarna i Danderyd hade använt narkotika den senaste månaden.

Statsministerns ord har dock inte fallit väl ut på många håll. Sociala medier kokar av irritation och även bland politiker är kritiken stor.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook i dag:

”Det är regeringens ansvar att bekämpa den narkotikarelaterade gängbrottslighet som nu plågar många svenska stadsdelar. Men Stefan Löfven har inte lyckats med det jobbet. Det är närmast pinsamt att han istället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om ”Danderyd”. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger.”

”Drar alla över en kam”

Också i Danderyd finns en irritation.

– Jag tycker inte det är ärligt av en statsminister att peka ut en kommun på det viset. Han drar alla över en kam och det är inte smickrande, säger Bengt Sylvan (L), kommunalråd och 1:e vice ordförande i Danderyds kommunstyrelse.

Men att 20 procent av tillfrågade pojkar i Danderyd uppger att de använt narkotika senaste månaden är ingenting som Sylvan motsätter sig. 

– Det är betydligt mer än andra ungdomar i Stockholmsområdet, det är fakta. Men det är tråkigt att Stefan Löfven trycker upp det där i stället för att från sin sida ta tag i problemet, säger Sylvan. 

Även M i Danderyd har reagerat. Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande, och ledamoten Johanna Hornberger skriver på Facebook att ”svartmålningen” av Danderyd inte har några gränser.

”Vi kommunpolitiker i Danderyd är ense över partigränserna att ungas drogmissbruk är ett problem och en prioriterad fråga, men denna ständiga svartmålning i media av vår kommun börjar bli tröttsam. Har statsministern någon gång i positiva ordalag talat om Danderyd? Den kommun i Sverige där vi utbildar oss mest, har den bästa skolan, betalar mest skatt, är friskast och lever längst.” skriver de och avslutar inlägget med att bjuda in Löfven till kommunen.

Lyfter fram skatten

Även i grannkommunen Täby hörs ilskna röster efter Löfvens uttalande. Erik Andersson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande skriver på Twitter:

”Statsministerns tacksamheten går över alla gränser! 600 mnkr betalar Danderyd in till staten via den kommunala skatteutjämningen - som tack blir danderydsborna anklagade för att vara knarkare och upphov till gängkriminaliteten i Sverige.”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) delar Löfvens bild om att den som köper narkotika finansierar de gäng som står för mycket av skjutningar och sprängningar i Sverige.

– Ska vi komma åt den grova kriminella brottsligheten måste vi också minska narkotikan och se till att de inte får in pengar, säger han.

Damberg: Förvånad

Damberg är förvånad över den skarpa reaktion Löfvens ord orsakat hos M-ledaren Ulf Kristersson.

Inte minst för att kritiken kom samma dag som han själv och Lena Hallengren, socialminister (S), presenterat fyra förslag för att minska narkotikaproblemen. Bland annat att utöka polisens arbetsmetoder för narkotikabekämpning och att försvåra drogtransporter med posten.

– Jag välkomnar att fler partier är engagerade i kampen mot narkotika, och där tror jag säkert att Moderaterna har en del förslag som är intressanta och värda att titta på. Men jag blev förvånad när man blir så upprörd över att man påtalar att det också finns narkotikaproblem i de bostadsområden som är mest välbärgade i Sverige.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE