Moderaterna

Moderaterna följer inte i Busch Thors fotspår

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Kristdemokraterna har öppnat för att förhandla och kompromissa med Sverigedemokraterna.

Moderaterna följer inte efter.

– Vi är inte beredda att anpassa oss eller förhandla om reservationer med SD, säger gruppledaren Tobias Billström (M).

Ebba Busch Thor meddelade i dag att Kristdemokraterna tänkt om kring Sverigedemokraterna. Framöver kan man tänka sig att förhandla, kompromissa och göra upp med partiet i enskilda frågor.

Men däremot vill man inte regera ihop med SD och man kommer inte ”acceptera kompromisser som strider mot våra kristdemokratiska grundvärderingar”, skrev Busch Thor.

Utspelet välkomnades av Jimmie Åkesson (SD) men sågades hårt av alla andra partier.

Moderaterna ger nu sin syn på saken, via gruppledaren Tobias Billström (M). Han säger att hans parti inte har samma syn i frågan som KD. M är inte beredda att förhandla eller kompromissa med SD i riksdagen.

M står kvar i gammal position

Billström säger att hans parti står kvar i den position man haft tidigare.

– Självfallet bör alla partier kunna lägga fram sin politik och söka stöd för den. För M är det naturligt att man i syfte att söka stöd för sin politik kan informera och prata med andra partier om de förslag man tänker lägga fram och förklara dess innehåll.

– SD sitter redan i alla riksdagens utskott, parlamentariska utredningar och de deltar i den dagliga verksamheten. I utskotten diskuteras ju förstås ju politikens innehåll. Det fortsätter som vanligt som det gjort den här mandatperioden. Vi kan prata med alla partier för att berätta om vår egen politik.

Han säger att det i dagsläget inte finns någon poäng att förändra den gamla M-positionen.

– Vi kommer lägga fram den politik vi tror på. Sedan får så många som möjligt stödja den om de så önskar.

– Däremot kommer inte vi att anpassa eller kompromissa med vår egen politik. Men vi har hela tiden varit tydliga med att en situation där vi får ett oklar parlamentariskt läge så fodrar det också ett fotarbete i utskotten för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Vår främsta plikt är mot de som röstade på oss som vill att vi maximerar vårt inflytande.

”Vi är inte beredda att anpassa”

Tobias Billström trycker flera gånger på att hans parti gärna förklarar och berättar om sin politik för SD i riksdagens utskott, för att få stöd.

Men man vill inte gå längre.

– Vi är inte beredda att anpassa oss eller förhandla om reservationer med SD. Vi bedömer det som ganska meningslöst eftersom det krävs att KD, M, C, L och SD är med på att vi ska få igenom vår politik. Det finns alltså i dagsläget någon anledning med att göra en sådan sak.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven om Ebba Busch Thors öppning mot SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Tobias Billström

Ebba Busch

Sverigedemokraterna