Annie Lööf vill höja polisernas löner med 5 000 kr i månaden

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).

Centerpartiet vill att fler ska söka jobb som lokala områdespoliser.

I sitt jultal i dag meddelar Annie Lööf att partiet vill höja gruppens löner med 5 000 kronor i månaden på ett bräde.

– De är ett väldigt viktiga i kampen mot ökad radikalisering i våra förorter, säger hon.

Centerledaren Annie Lööf gör i dag tillfällig comeback från sin föräldraledighet när hon håller sitt jultal i Stockholm. Aftonbladet kan berätta att hon där kommer att presentera en nyhet som rör polisen. Centerpartiet vill se ett lönelyft på 5 000 kronor extra i månaden till landets områdespoliser, som har som uppdrag att lokalt arbeta långsiktigt med kontaktsökande och brottsförebyggande åtgärder.

Vid årsskiftet genomfördes en stor omorganisation av den svenska polisen. En samlad polismyndighet bildades och ersatte det tidigare systemet. I samband med det infördes så kallade områdespoliser, som det ska finnas 2 000 av.

Vill se lönelyft

Annie Lööf vittnar om att hon fått många brev från poliser som lyfter fram en ohållbar arbetssituation. Partiet föreslår nu en reform där alla områdespoliser får ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden.

– De har lyft sin ohållbara arbetssituation som har blivit värre efter höstens terrorhot och införandet av gränskontroller. För Centerpartiets sida vill vi stärka upp den del av polisen som arbetar lokalt, säger Annie Lööf.

Hon menar att det är väldigt viktigt att fler söker tjänsterna som områdespolis, att tjänsterna snabbt bemannas och att de anställda stannar kvar under lång tid.

– Det behovs kontinuitet som kan skapa långsiktiga relationer med invånarna. I dag ser vi att det blir luckor när det byts tjänster eller områden. Vi vill med det här lönelyftet se till att lyfta områdespolisernas arbete och skapa möjligheter för yrket att bli attraktiv att söka.

Annie Lööf lyfter också fram att områdespoliserna är oerhört viktiga i kampen mot ökad radikalisering i förorter runt om i landet.

– Jag har hört mycket de senaste åren om en ökad radikalisering i många av våra förorter som blivit lite av ett laglöst land. Där är det oerhört viktigt att polisen finns så att de kan bygga upp ett förtroende. Där ska dessa områdespoliser finnas i skolan, i kvarteren och på fritidsgårdar.

Vill motverka radikalisering

Arbetet mot ökad radikalisering handlar enligt Lööf om att bygga upp människors förtroende för samhället.

– Vuxnas närvaro är oerhört viktigt för att dessa unga killar, som det oftast är, ska känna en trygghet och inte dras med in i en ökad radikalisering genom de grupper som verkar. Polisen spelar en viktig roll i att kunna skapa dessa kontakter.

Men C-ledaren slår fast att det finns fler anledningar till varför lönelyftet behövs.

– Även på lands- och glesbygden är det oerhört viktigt med områdespoliser.

Centerpartiet kommer i sina budgetar de kommande åren att lägga cirka 160 miljoner kronor på reformen.

Publisert: