Riksdagen avslog misstroendeförklaring

Har fortsatt förtroende för finansminister Magdalena Andersson

Riksdagen har fortsatt förtroende för finansministern.

I dag röstades som väntat Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson ner.

– Det är inte tid för politiskt spel, säger Erik Ullenhag, gruppledare för Folkpartiet.

Sverigedemokraterna anser inte att regeringens höstbudget går ihop. Därför lämnade partiet in en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.

– Bakgrunden till detta är att hon har lagt fram en budget som på bara några få veckor i praktiken blivit underfinansierad och därmed inte är duglig att styra landet med, har SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare sagt.

”Är ansvarslöst”

I dag röstade riksdagen om misstroendeförklaringen.
Som de flesta hade räknat med så fick Sverigedemokraterna inget gehör för sitt initiativ. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till misstroendeförklaringen. Allianspartierna la ner sina röster.

– Det är ansvarslöst att använda misstroendet så lättvindigt som SD gör, säger Thomas Eneroth, som leder Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

– Vi har ingen avsikt att medverka i Sverigedemokraternas spel, säger Ewa Thalén Finné från Moderaterna.

SD:s Jimmie Åkesson slog tillbaka mot anklagelserna om att partiet agerar ansvarslöst.

– Jag vill yrka bifall för begäran att förklara att finansminister Magdalena Andersson inte längre har riksdagens förtroende.

Sjunde misstroendeförklaringen

Bara sex gånger tidigare har riksdagen röstat om misstroende mot en minister. Omröstningen kan leda till att den aktuella ministern tvingas avgå, det har dock aldrig skett.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom krävs att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter röstar för den. Sverigedemokraterna har 49 representanter i kammaren. Det var dock bara 43 ledamöter som röstade ja i dagens misstroendeomröstning. 137 röstade nej, och 120 avstod från att rösta.

Publisert: