SD i hemlig förlikning med vänsteraktivist

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SD-toppen Björn Söder pekade ut en vänsteraktivist som inblandad i en attack mot partiets lokal.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Sverigedemokraterna ingått en hemlig förlikning med mannen.

Enligt avtalet får mannen aldrig berätta om uppgörelsen – eller rättsligt gå vidare med saken.

Ersättningen: 10 000 kronor.

Sverigedemokraternas partilokal i Eslöv attackerades 2006 av vänsteraktivister. Björn Söder, som då var partisekreterare, befann sig i lokalen och skadade armen i samband med att en av aktivisterna sparkade in en dörr.

Den 24 september, då riksdagen valde ny talman, tog partiets gruppledare Mattias Karlsson upp händelsen i sitt nomineringstal för Björn Söder som andre vice talman.

– Björn Söder blockerade ingången med sin kropp, försöka stoppa ligisterna till polisen kom. Han lyckades till stor del. Det var bara Björn Söder som blev skadad, han blev så allvarligt skadad att han var tvungen att åka till sjukhus i ambulans, sa Mattias Karlsson.

Trots att det nu gått över tio år sedan attacken pågår fortfarande efterspelet. Så sent som i december slöts enligt uppgift till Aftonbladet en uppgörelse mellan Sverigedemokraterna och en man som pekats ut som inblandad i attacken, Fredrik Jönsson. Uppgörelsen slöts i hemlighet, utan inblandning från domstol, och innebar att mannen fick 10 000 kronor från Sverigedemokraterna - mot löfte om att inte ta saken vidare till domstol eller överhuvudtaget prata om uppgörelsen.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Björn Söder, SD.

SD-toppar dömda för förtal

Bakgrunden till uppgörelsen är att Björn Söder ett par månader efter attacken skrev ett inlägg i medlemstidningen ”SD-kuriren” på nätet: ”Fredrik Jönsson deltog i den våldsamma attacken mot sverigedemokraternas möte i Eslöv i oktober i fjol, där bland annat undertecknad fick föras till sjukhus med illa åtgången arm.” Han skrev också att ”partikamrater” sett mannen i Eslöv den aktuella tidpunkten.

Fredrik Jönsson, som tidigare var aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund och har arbetat som frilansjournalist, nekar till inblandning i attacken. I en intervju i Sydsvenskan sa han visserligen att han varit på plats i Eslöv, men anser att han blivit felciterad. Dagen efter sa han till TV4 att han var i en annan ort, Höör, vid tidpunkten för händelsen.

Trots Fredrik Jönssons nekande spreds uppgiften att han var inblandad, något som har lett till flera rättsliga efterspel. Riksdagsledamoten Carina Herrstedt och hennes dåvarande sambo Stefan Olsson skrev på sin blogg att Jönsson var inblandad, vilket ledde till att de fälldes för förtal i tingsrätten. Likaså riksdagsledamoten Markus Wiechel har dömts för förtal efter att ha påstått att Jönsson förmodligen var delaktig i attacken.

Får inte gå vidare rättsligt

Aftonbladet har tagit del av förlikningsavtalet mellan SD och Fredrik Jönsson via en uppgiftslämnare, som inte varit part eller ombud i förlikningen, men inte vill gå in på hur hen kommit över uppgifterna. I avtalet framgår det att SD betalade 10 000 kronor till Jönsson. ”Sverigedemokraterna medger inte genom detta skadeståndsrättsligt ansvar för något brott” står det under en punkt.

Under en annan punkt står det att Fredrik Jönsson och SD inte får prata om förlikningen med någon annan. Mannen förbinder sig också enligt avtalet att inte väcka talan mot SD eller SD-kuriren.

Aftonbladet har varit i kontakt med Fredrik Jönsson, men han vill inte lämna några kommentarer.

Björn Söder säger att han inte känner till förlikningen och därför varken kan bekräfta eller dementera något.

Partisekreterare Richard Jomshof, som också är ansvarig utgivare för SD-Kuriren skriver i ett sms: ”Det är avklarat och hanterat. Jag förstår inte hur det kan ha någon relevans i dag”.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE