Miljöpartiets stjärnskott i blåsväder – delade hatinlägg

Joakim Lamotte kallades ”parasit” – Leila Ali Elmi spred vidare

Leila Ali Elmi blev rikskänd när hon kryssades in i riksdagen.

Nu har MP-ledamoten hamnat i blåsväder. På Facebook delade hon ett inlägg där frilansjournalisten och debattören Joakim Lamotte kallas för ”rövhatt och parasit”.

– Det bästa jag sett på länge, skrev hon.

Leila Ali Elmi (MP) från Göteborg blev rikskänd när hon som första kvinnan med somalisk bakgrund blev invald i riksdagen.

Hon kryssades in men fick kritik för att kampanja på somaliska och anklagades för att ha valts in tack vare ”klanröster”.

–Det är osmakligt och tråkigt. Jag tillhör inte något klansamhälle och tar tydligt avstånd från det, sa Leila Ali Elmi till Aftonbladet.

Leila Ali Elmi, 30, är den första kvinnan med somalisk bakgrund att väljas in i riksdagen.
Leila Ali Elmi, 30, är den första kvinnan med somalisk bakgrund att väljas in i riksdagen.

Nu har Leila Ali Elmi hamnat i blåsväder. Hon delade förra året ett Facebook-inlägg med orden ”det bästa jag sett på länge” där frilansjournalisten och debattören Joakim Lamotte kallas för ”parasit och rövhatt”, bland många andra invektiv.

– Vad är det hon tycker är intressant i inlägget? Är det att jag kallas skadedjur, parasit, kukhuvud och jävla as? Eller är det att mina ”jävla barn” dras in i hatstormen? frågar Lamotte på Facebook.

Leila Ali Elmis första kommentar på kritiken var att skriva på Facebook:

”So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt”.

Ångrar delningen och tar avstånd

Men nu ångrar Leila Ali Elmi att hon delade inlägget. ”Det är inte inte ord jag står bakom. Jag har nu tagit avstånd från det”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Hon har också tagit bort ”so what”–kommentaren.

– Jag redigerade mitt inlägg tidigare i dag för att jag tyckte att det var viktigt att förtydliga att jag inte står bakom det hårda språkbruk som riktats mot Lamotte, säger Leila Ali Elmi.

Men Lamotte fortsätter kräva svar från Miljöpartiet:

”Miljöpartiet pratar ofta om värdegrund. Nu är det dags att de ser över vad deras egna politiker har för värdegrund”.

Även Joakim Lamotte har kritiserats för sina inlägg i sociala medier. För fem år sedan, i samband med kravallerna i Husby, påstod han att Aftonbladet och Expressen betalade ungdomarna för att elda bilarna. ”Absurda anklagelser” skrev Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin då.

Omstridd journalist med fokus på sexbrott

Lamotte har också beskyllts för att bidra till att befästa ”SD:s svansens verklighetsbeskrivning”, som här i tidningen Arbetaren.

I början av året slutade han skriva kolumner i Göteborgs Posten efter att ha anklagat tidningen för att inte publicera hans kolumner efter påtryckningar från ”nätaktivister”. Någonting som förnekas av tidningens ansvarige utgivare.

Själv beskriver sig Lamotte som frilansjournalist med fokus på sexualbrott. Inte minst sexualbrott begångna av personer med rötter i andra länder.

”Jag valde att ta striden för många år sedan, när alla andra journalistkollegor höll tyst om saken, trots att de visste sanningen”, skrev han nyligen på Facebook i samband med att han medverkade i ett omdiskuterat reportage i SVT:s ”Uppdrag Granskning” som just tog upp överrepresentationen av utrikesfödda i våldtäktsstatistiken.

MP:s ledning står bakom Leila Ali Elmi

Jonas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i säger så här i en skriftlig kommentar apropå Lamottes kritik:

– Leila har själv inte riktat hårda ord mot Lamotte men inlägget som Leila delade för över ett år sen innehåller ett olämpligt språkbruk, vilket Leila själv nu markerat att hon tar avstånd från. Jag tycker det är bra att hon förtydligat det. 

Han tar också henne i försvar:

– Leila har drivit en framgångsrik kampanj och kommit in i riksdagen för oss. Det är vi stolta över. Hon brinner för frågor om jämlikhet och klimat och hon behövs i svensk politik, säger Jonas Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE