Valet 2018

Granskning: Lögner om M spreds från Kuwait-konto

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Texten med desinformation om M och SD härleds till ett konto med koppling till Kuwait, enligt en extern utredning beställd av Moderaterna.

– Socialdemokraterna har tagit för lätt på den här frågan, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Anders Ygeman slår tillbaka - och anser att utredningen är ett sätt för M att dra politiska fördelar.

I slutet av augusti uppdagades det att en lokal S-sida spridit falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna på Facebook. Sidan var på arabiska och gjorde bland annat gällande att M vill stänga moskéer och förbjuda slöja för dem under 18 år.

I dag redovisade Moderaterna en extern granskning, gjord av PWC.

Johan Wiktorin, säkerhetsexpert på PWC, menar att ursprungskällan går att härleda till ett konto vars företrädare utger sig från att vara ifrån Kuwait.

Posten spreds senare vidare av ett konto i Alingsås, kallat Islamiska center i Alingsås.

Johan Wiktorin kan inte säga om det första kontots avsändare befinner sig i Kuwait eller inte.

– Är det styrkt från utlandet eller är det här ifrån, vi kan inte komma längre i det, säger han.

Moderaterna kommer nu att lämna över granskningen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och till Socialdemokraterna. Partisekreterare Gunnar Strömmer uppmanar S att gå ut med en tydlig dementi till de som kan ha nåtts av den felaktiga informationen.

– Socialdemokraterna har tagit för lätt på den här frågan. S måste agera kraftfullt så att de som nåtts av detta nu får rätt information, säger Gunnar Strömmer.

Ygeman slår tillbaka: Drar politiska fördelar

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, slår ifrån sig Strömmers kritik. S har dementerat via den lokala partiorganisationen, på arabiska och skickat ut brev till samtliga distrikt med uppmaningen att hålla koll på den här typen av saker, säger han.

– Vi har verkligen inte tagit lätt på det här. Moderaterna borde fundera på vad de själva har för principer när deras kandidater sprider budskap. Vi har ett antal skandaler med moderata riksdagsledamöter som har betett sig på ett högst besvärande sätt. Där har partiledningen vägrat att ”recensera” sina egna kandidater, säger Anders Ygeman.

Vad tänker ni göra med utredningen?

– Vad jag förstår har inte Moderaternas rapport tillfört något nytt som inte tidigare känt. Det är väl mest ett sätt för Moderaterna att dra politiska fördelar av vad som har skett.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna stoppar de billiga bostäderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Moderaterna

Gunnar Strömmer

Socialdemokraterna

PWC