Löfven oroad över antisemitism bland invandrare från Mellanöstern

På kort tid har flera attacker utförts mot judar i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven fördömer dåden och oroas över den antisemitism han ser bland invandrargrupper från Mellanöstern.

– En del har det som ideologi, att judar per automatik är mindre värda, säger han.

Efter att USA:s president Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad har det varit oroligt på flera håll i området Mellanöstern.

Efter beskedet, som väckte stark kritik från många världsledare, har även judar i Sverige attackerats. I Göteborg sitter tre män anhållna misstänkta för att ha kastat brandbomber mot synagogan. På en demonstration i Malmö uttrycktes kraftiga hot om våld mot judar.

Under måndagen stod det också klart att två brandbomber har kastats mot ett judiskt kapell i Malmö.

”Helt oacceptabelt”

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar med avsky mot det som hänt. Han säger att det är bra att man hittat misstänkta efter attacken i Göteborg.

– Det här är helt oacceptabelt i Sverige. Vi kan inte ha något som helst utrymme för detta judehat. Vi måste arbeta på alla håll och kanter för att få bort det, säger han.

De som attackerar eller hetsar mot judar i ska lagföras, menar han.

– Allt som vi kan få del av ska anmälas. Vi måste få upp det på bordet och se till att det lagförs.

Löfven säger att judar i Sverige är attackerade från flera håll. Det handlar både om höger- och vänsterextremister. Men statsministern är nu mer tydlig över att han oroas över det som han ser som en växande antisemitism i invandrargrupper från Mellanöstern.

De senaste åren har många kommit till Sverige från länder där hat mot judar är vanligt.

– Dessvärre är judar attackerade från flera håll. Vi har extrema muslimer, där en del har det som ideologi, att judar per automatik är mindre värda. Det strider bara där mot hela vår moral i Sverige, här är det alla människors lika värde som gäller. Sedan är det några där det ingår i den politiska retoriken, också från delar av Mellanöstern.

Oroad över antisemitism i invandrargrupper från Mellanöstern

I en intervju i Judisk Krönika slog statsministern nyligen fast att även om muslimer är en utsatt grupp - så är inte antisemitism legitimt för dem heller.

Judehatet är fel, varifrån det än kommer.

– Det är därför som jag i år ägnat mycket tid åt att vi ska se till att minnas att det faktiskt en gång har hänt mot judar. Vi måste se till att det aldrig glöms bort och att vi aldrig någonsin accepterar det här judehatet.

Vad gör din regering för att judar ska kunna känna sig trygga i Sverige?

– Vi för hela tiden en dialog med församlingarna och skolor och ser hur vi kan förstärka skyddet. Det är viktigt här och nu. Men det viktigaste är att få bort det över huvud taget. Församlingar ska inte behöva känna den här otryggheten och rädslan.

Antisemitismen menar han ska motas tillbaka genom insatser i alla samhällets delar.

– Det är därför vi måste arbeta så systematiskt nu med Forum för levande historia, det är därför vi anslår mer pengar till skolklassers möjligheter att kunna åka ned till Auschwitz och ta det av det fruktansvärda som hände där. Och det är därför som vi måste göra så mycket mer i skolor, i civilsamhället och över alla samhällssektorer. Vi ska slå fast att människors lika värde gäller här i Sverige och det gäller naturligtvis också judar.

Vad är ditt budskap till de judar som är rädda efter den senaste tidens attacker?

– Samhället står på er sida. Vi ska göra allt för att skydda er här och nu. Men vi ska också göra allt för att se till att få bort det här judehatet och se till att det aldrig någonsin accepteras. Vi behöver utbilda mer, informera mer och göra allt för att judar ska känna sig trygga och välkomna i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE