Handlaren: ”Brott får inga konsekvenser i dag”

Ica-handlaren Joakim Söderlund fick nog och lämnade sin butik i Husby.

Då hade han utsatts för flera rån och misshandel.

Och tagit mängder av snattare.

– Jag har anmält säkert 90 procent – en enda har dömts. Så jävla illa är det, säger han.

Bråk, stök och bränder har skapat rubriker från Stockholmsförorten Husby där Joakim Söderlund hade sin butik under många år.

Han tycker det är bra att politikerna nu vill satsa för att öka tryggheten, men slår fast att det kommer att kräva stora och mångåriga insatser, till exempel vettiga fritidsaktiviteter för ungdomar. Och man måste börja redan när barnen är små, menar han.

– Man måste gå in tidigare, i dag får det gå alldeles för långt innan det händer någonting. Brott får inga konsekvenser.

Som handlare i Husby försökte Joakim Söderlund dra sitt stå till stacken, bland annat genom att anställa ungdomar från området.

”Måste lagföras – bums”

Under åren som butiksinnehavare i Husby utsattes Joakim Söderlund för rån, misshandel och tog en rad snattare. Han säger att handlarna i området har ett gott samarbete med polisen, som han tycker gör ett jättebra jobb, och anmäler alla brott. Ändå döms bara ett fåtal.

Skulden för detta lägger Söderlund på ett rättssystem som han anser inte fungerar, som tar för lång tid på sig och regelmässigt lägger ned ärenden.

– Den som grips, till exempel för snatteri, måste lagföras bums, i princip på plats. Det är det enda jag kan se som hjälper, säger han.

Joakim Söderlund berättar att han själv utsattes för en grov misshandel inne i butiken i samband med att man tog en snattare. Det var för 2,5 år sedan.

Efter ett par inledande förhör i anslutning till händelsen har han inte hört någonting. Inga fler förhör, ingen rättegång.

– Ändå finns gärningsmannen på film, som polisen har sett. Och de vet vem det är, hävdar han.

Vakter och kameror

Joakim Söderlund framhåller att många butiksägare lägger ned stora pengar för att öka säkerheten inne i butikerna. Det handlar till exempel om rutiner för öppning och stängning, kameror och i vissa fall väktare, något som han också hade i Husby.

– Det är pengar som man hade kunnat använda till personalens arbetsmiljö eller till att sänka priserna för kunderna.

Sedan ett år tillbaka driver Joakim Söderlund mataffär i Norrköping i stället. Flytten berodde på att han tröttnade på bråk och stök men också en längtan efter att göra något annat.

Han beskriver sin nuvarande arbetsplats som ”mycket lugnare”.

– Den butik jag har nu ligger i en stor galleria och där har vi väktare under alla öppettider och de ronderar även på nätterna. Så vi har inga säkerhetsproblem med rån, hot och våld, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE