Jasenko Selimovic

Marit Paulsen rasar mot L:s partiledning: ”Det är för jävligt”

Av: 

Pär Karlsson

Malvina Britts

SAMHÄLLE

Jasenko Selimovic (L) varnades av EU-parlamentet för att ha utsatt sina assistenter för psykiska trakasserier.

Nu rasar hans företrädare Marit Paulsen mot Liberalernas partiledning.

– Jag tycker att de borde ha ingripit tidigare, säger hon.

I går kväll fick Liberalernas parlamentariker Jasenko Selimovic en varning av EU-parlamentet för att ha utsatt sin tidigare personal för psykiska trakasserier. Aftonbladet har vid flera tillfällen berättat om konflikten på Liberalernas EU-kontor.

Selimovic själv hävdar sin oskuld men säger att han respekterar beslutet.

Den tidigare kanslichefen Christian Juliusson har tidigare riktat hård kritik mot sin dåvarande chef. Han har bland annat berättat för Aftonbladet om förtäckta hot och anklagelser om sabotage från Selimovic sida. Nu har Juliusson slutat hos Selimovic för att jobba på Europakommissionen. Han skriver i ett gemensamt uttalande med den tidigare personalen om beskedet att Selimovic prickas:

– Vi är tacksamma för att Europaparlamentet, med dess talman och jurister, tydligt markerat att trakasserier inte ska få förekomma på en arbetsplats. Det glädjer och stärker oss, och många fler som drabbats, och räddar kanske någon från att utsättas för liknande terror i framtiden.

Under hela turbulensen har Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm avböjt intervju för Aftonbladet. Partiets presstjänst hänvisar i stället till ett skriftligt uttalande hon gjorde i går kväll.

Partisekreterare vägrar svara på frågor

Där skriver Arnholm att ”Europaparlamentets beslut att ge en reprimand till Jasenko Selimovic för trakasserier av hans personal är allvarligt”. Hon meddelade också att hon kommer att överlämna ärendet till Liberalernas etikkommitté, som senare ska föreslå för partiledningen vilka konsekvenser som varningen mot Selimovic kommer att få.

Men samtidigt får nu L-ledningen hård kritik av förra EU-parlamentarikern och partiveteranen Marit Paulsen, som var den som Selimovic efterträdde. Han fick således ta över hennes personal.

Hon menar att det är självklart att en ny person måste sätta sin egen prägel på vilken politik som drivs och vilken personal som finns på kontoret.

– Men sättet att byta personal, sättet som personalen har hanterats är för jävligt, säger hon.

Ledningen får hård kritik av Paulsen

Paulsen, i dag pensionär, menar att partiledningen borde ingripit i ärendet långt tidigare.

– Man borde ha försökt försökt att medla och förstå. Jag är väl en strikt moralisk jävel, som tycker att vi kan ha olika politiska åsikter men samtidigt är vi skyldiga att ha en gemensam princip för demokrati och rättvisa. Man ska uppföra sig korrekt. Punkt.

Paulsen säger också att partiledningen borde kopplat in etikkommittén långt tidigare.

Hon poängterar att personalen i fråga var ”oerhört populär”.

– De flesta av dem har fått bra jobb allihopa. Det är bevis på att det inte är någon dålig personal han har bråkat med.

Liberalernas andre EU-parlamentariker, Cecilia Wikström, kommenterade i dag ärendet för Sveriges Radio:

– Jag beklagar att människor har farit illa utav hela den här processen. Jag välkomnar att parlamentet har agerat. Det här är en arbetsplats som alla andra arbetsplatser, här ska man vara varsam med människor. Sedan så vill jag även uppmana alla berörda parter att lägga detta bakom sig och gå vidare i livet. Försoning måste få finnas.

I dag framkommer också uppgifter om att det fanns stora stora arbetsmiljöproblem rörande Jasenko Selimovic (L) även när han var chef och statssekreterare under statsrådet Erik Ullenhag i Alliansregeringen, rapporterar TT.

– Absolut. Det var mycket klagomål och problem, säger Anita Engvoll, lokalordförande för fackförbundet ST i regeringskansliet till TT.

Hon säger att hans ledarskap var ”otroligt dåligt”.

– Folk blev ledsna och upprivna, säger hon till TT och tillägger att många medarbetare slutade eller begärde förflyttningar.

Att han slutade blev en stor lättnad för många, berättar Engvoll.

Det är fortfarande oklart om Jasenko Selimovic kommer att överklaga beslutet, meddelar hans stab.

Missa inga nyheter om politik - följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Jasenko Selimovic

ÄMNEN I ARTIKELN

Jasenko Selimovic

Marit Paulsen

Maria Arnholm

EU-parlamentet

Liberalerna