Bolund backar språkrören

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Internt i Miljöpartiet lyfts Per Bolund från flera håll fram som en kandidat att ta över som språkrör.

Men själv ger finansmarknadsministern sitt absoluta stöd till Gustav Fridolin och Åsa Romson.

– Jag vill att de ska leda partiet, säger Bolund.

Inför Miljöpartiets kongress i Karlstad den 13-15 maj ska valberedningen presentera vilka två språkrör man tycker ska leda de gröna framöver. Internt i partiet har det på sina håll höjts krav på att både Gustav Fridolin och Åsa Romson bör bytas ut.

MP-distriktet i Norrbotten har sagt att man hellre vill se finansmarknadsminister Per Bolund som manligt språkrör. Men statsrådet själv säger att han fullt ut ställer sig bakom de nuvarande språkrören.

– Jag blir stolt när människor har förtroende för mig. Men jag har varit väldigt tydlig med att jag tycker att Åsa och Gustav har bäst möjlighet att leda det här partiet. Jag har stort förtroende för deras förmåga. Jag hoppas partiet kommer ställa sig bakom dem, säger han.

Från flera håll internt i MP har det förts fram kritik mot att partiet har lyckats få igenom för lite grön politik i regeringen. Men den bilden delas inte av Bolund.

– Det räcker med att titta på budgetpropositionerna för att visa på att vi har genomfört den största ökningen av miljöbudgeten någonsin i svensk historia. Att beskriva det som att det är för lite miljöpolitik nu, då har man inte hängt med i den utveckling som har skett.

Ger sitt stöd till Romson och Fridolin

Flera tunga MP-politiker har sagt att det Åsa Romsons låga förtroendesiffror gör henne omöjlig som kvinnligt språkrör framöver. Men Per Bolund tar sin ministerkollega i försvar.

– Jag känner Åsa som en otroligt engagerad politiker, som får saker att hända. Det händer otroligt mycket på hennes område inom miljö- och klimatpolitiken. Jag är väldigt stolt över det Åsa och vi har åstadkommit tillsammans. Jag tycker att hon förtjänar att fortsätta att leda det här partiet.

Utesluter du själv att bli språkrör om du får frågan?

– Jag tänker ta diskussioner internt när de är interna. Jag tänker inte spekulera utåt. Det viktiga är att jag står bakom språkrören, jag tycker att de förtjänar en chans att leda det här partiet åt rätt håll. Jag tror de har kapaciteten, kunskapen och engagemanget som behövs.

Per Bolund är dock tydlig med att den senaste tiden varit tuff för hans parti.

– Det är ingen hemlighet att det har varit en utmanande tid. Det har varit starka ifrågasättanden av vårt sätt att arbeta och vilken värdegrund vi egentligen står på. Där har vi en stor uppgift. Vi måste visa varför ett grönt parti är så otroligt viktigt i regering. Det är där vi gör skillnad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM