Nya C-förslaget: Sänkt ersättning för nyanlända

avPär Karlsson

1 av 2

Centerpartiet vill kraftigt minska ersättningen som nyanlända får när de etablerar sig i Sverige.

I stället ska de få låna pengar.

– Det är för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet men också för att öka drivkrafterna för fler nyanlända att komma i arbete, säger partiledaren Annie Lööf.

I fredags gjorde C-ledaren Annie Lööf comeback efter sin föräldraledighet. Redan i dag höll hon presskonferens och presenterade där ett nytt politiskt förslag som rör etableringen av nyanlända i Sverige.

Centerpartiet vill helt göra om systemet kring ersättningen som en nyanländ får under tiden personen etablerar sig i Sverige och har en så kallad en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen.

Lån i stället för bidrag

Annie Lööf berättade att partiet kraftigt vill sänka den ersättning som betalas ut under den tiden, i stället ska de nyanlända få låna pengar från staten för att komma upp i samma summa som man får ut i dag.

Hon poängterade att Sverige ska vara ett land som värnar asylrätten, men att kostnaderna för mottagandet måste ned så att man tar ansvar för statens finanser. I det nya C-förslaget ska knappt en tredjedel av ersättningen som betalas ut vara bidrag och resterande drygt 70 procent vara lån.

– Det är för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet men också för att öka drivkrafterna för fler nyanlända att komma i arbete, säger Annie Lööf.

”Ska börja betalas tillbaka direkt”

Enligt partiets beräkningar skulle förslaget leda till cirka 16 miljarder kronor i besparingar fram till år 2020. Annie Lööf jämför det nya systemet med de CSN-lån som studenter tar när de studerar.

– Under två år ungefär från det att en nyanländ kommer till Sverige och får uppehållstillstånd så ingår man i ett etableringsuppdrag där man lär sig svenska, får information om det svenska samhället och komma i arbetspraktik. När det är färdigt ska man börja betala tillbaka det här lånet och det ska göras oavsett om han har bidrag eller en lön. På det sättet ökar det drivkraften att komma i arbete och gå från lånet och bidraget till att faktiskt få en lön och arbeta.

ARTIKELN HANDLAR OM