Krisen inom Polisen

Dan Eliasson sitter kvar som rikspolischef

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

TT

SAMHÄLLE

Kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson sitter kvar.

Det meddelade inrikesminister Anders Ygeman i dag, efter ett samtal som förts i ”allvarlig anda”.

– Han har redovisat en plan för hur utvecklingen ska vändas. Jag tror att det vore ett misstag att byta rikspolischef i det här läget, säger Anders Ygeman.

Ygeman träffade rikspolischef Dan Eliasson i Rosenbad på fredagsmorgonen för att få "en samlad resultatredovisning" av polisens arbete. Han ville bli övertygad om att polisens dåliga resultat de senaste åren är på väg att vända.

Inrikesministern sa vid en pressträff i dag att polisens resultat är för dåligt, men att det finns ljus i mörkret.

– Rikspolischefen har i dag redogjort för den samlade resultatutvecklingen. Resultatet är för dåligt, men det finns ljuspunkter. Utredningsresultaten i region Ost har vänt uppåt. Det verkar också ha vänt i ett antal län, Hallands län till exempel, säger Anders Ygeman.

”Inga garantier”

Inrikesministern säger att han efter dagens möte fått information om ett flertal kraftfulla åtgärder, som polisledningen menar kommer att vända resultatutvecklingen. Ett exempel är ett anställningsstopp vid de nationella avdelningarna, som ska ge fler poliser närmare medborgarna.

Ygeman kunde dock inte lova att resultatet kommer att vända.

– Det går inte att utfärda några garantier. Men dagens möte mellan mig och rikspolischefen har förts i en allvarlig anda.

Dan Eliasson har under en tid varit ifrågasatt, även inom polisen. Anders Ygeman tror att det krävs ett omfattande arbete för att förbättra situationen.

– Jag tror att polisorganisationens förtroende för Dan Eliasson är ansträngt. Det krävs resultat även i den bemärkelsen för att hans förtroende ska stärkas.

Vad förväntar du dig av Dan Eliasson nu?

– Att resultatet vänds och att de kraftfulla åtgärderna vidtas. Att de åtgärder som regeringen vidtar också får effekt och att vi kan se att sju år av fallande resultat också kan vändas till en positiv utveckling.

Hur mycket tålamod har du?

– Jag har inte så mycket tålamod, vi måste börja se resultat.

Oppositionen kräver hans avgång, varför får han sitta kvar?

– Jag tycker det är väl enkelt att peka på den nuvarande rikspolischefen som den främsta förklaringen till sju år av fallande resultat. Jag tror att man måste ha bättre svar på frågan varför polisresultatet har sjunkit och jag tror man måste vidta andra och mer kraftfulla åtgärder än vad oppositionen föreslår.

Varför är han rätt man för det här jobbet?

– Han är kanske Sveriges mest erfarna myndighetschef, han har lett stora omorganisationer förut. Nu har omorganisationen avslutats och nu måste också polisen börja visa resultat.

”Det viktigaste är inte siffrorna”

Rikspolischef Dan Eliasson har redan sagt att han räknar med att resultaten vänder uppåt i år och betecknar 2017 och 2018 som "de stora leveransåren". Eliasson har pekat på att fler utredare har anställts, både civila och poliser, att ny teknik och IT-system införs och att ett 20-tal andra åtgärder är på gång.
Polisen har angett tre huvudskäl till det försämrade resultatet. Det är gängkriminaliteten med många mord som tar stora resurser i anspråk, liksom den stora flyktingströmmen hösten 2015. Polisens omorganisation är det tredje skälet.

Anders Ygeman menar dock att man inte ska stirra sig blind på bara statistik.

– Det viktigaste är egentligen inte siffrorna, då riskerar vi att få en polismyndighet som bara fokuserar på statistiken. Då kan man välja att bara göra nykterhetskontroller eller utreda ringa narkotikabrott. Det här ska vända på riktigt, få långsiktigt tryggare medborgare, säger Anders Ygeman.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Krisen inom Polisen

LÄS VIDARE

Rikspolischefens löfte: Trenden kommer vända 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen inom Polisen

Polismyndigheten

Anders Ygeman

Dan Eliasson