Lööf: När Löfven tänker snabbt blir det ofta fel

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

1 av 4

Annie Lööf talade i dag när Centern inledde sina kommundagar.

Och hon gick till attack mot statsminister Stefan Löfvens uttalande om militär mot gängkriminaliteten

– När Löfven tänker snabbt blir det oftast fel, säger Annie Lööf.

Centerledaren Annie Lööf inledde i dag partiets kommundagar med ett tal som till stor del handlade om otryggheten – något som även Socialdemokraterna och Moderaterna tagit fasta på vid sina presentationer under veckan.

Och hon var kritisk mot att statsministern för ett par veckor sedan inte tog tydligt avstånd från tanken att använda sig av militären i kampen mot de kriminella gängen.

– Regeringen de ville visa handlingskraft, att de tar oron på allvar. Men i sin iver att inte verka passiva, utan varken svar eller lösningar, så fick de bråttom och tänkte snabbt. Och när Stefan Löfven tänker snabbt så blir det ofta fel, säger Annie Lööf.

”Uppseendeväckande”

Centerledaren menade att det med tanke på Socialdemokraternas historia borde vara självklart att avfärda tanken på militär, och att man i stället ska titta på de goda exempel som finns i till exempel Södertälje och New York.

– Statsministern lyckades inte tydligt säga nej till att sätta in militär mot de kriminella. Uppseendeväckande kan man tycka med tanke på hans och Socialdemokraternas historia.

Huvudmotståndare

I sitt tal pekade hon ut Socialdemokraterna som partiets huvudmotståndare, tillsammans med SD.

– Socialdemokraterna är en av våra givna huvudmotståndare i valet. Centerpartiet är enda alternativet om man vill byta ut Stefan Löfven och samtidigt se till att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande, säger Annie Lööf.

– Vi är varandras motpoler i svensk politik. Medan jag vill kämpa för ett bättre samhälle, verkar Jimmie Åkesson bara vilja bekämpa samhället. Medan han står för hopplösheten, ska vi stå för hoppet, säger hon.

Lööf meddelade också att Centern går till val på en rejäl vårdreform. Partiet sätter bland annat flera mål man vill uppnå redan under nästa mandatperiod. Det handlar om att 95 procent att patienterna ska få vård i tid, alltså inom vårdgarantin. Dessutom vill man dubblera andelen i befolkningen som har fast kontakt med en läkare.

Man vill införa en tillgänglighetsmiljard för de landsting som lyckas att korta vårdköerna, men även även ge en bonus till sjuksköterskor som jobbat i fem år.

Efter talet utvecklade Lööf på en presskonferens:

– Vi politiker har ett ansvar att vända denna negativa trend inom svensk sjukvård. Förslagen vi lägger ska vända den här skutan. Men det behövs också fler medarbetare inom vården.

ARTIKELN HANDLAR OM