Högsta siffran för M – på 18 månader

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Framgångsvågen för Ulf Kristersson fortsätter.

Moderaterna lockar nu tillbaka väljare från Sverigedemokraterna – och man kalasar också inom den egna Alliansen.

– Vi har fått lite fast mark under fötterna och känner oss trygga med att vi håller på med rätt frågor, säger Kristersson.

Den första oktober tog Ulf Kristersson över som partiledare efter Anna Kinberg Batra.

Sedan dess har Moderaterna gått rejält framåt och även i Aftonbladet/Inizios februarimätning noteras man för en uppgång. M landar på 24,6 procent, vilket är partiets högsta siffra på 1,5 år.

– Moderaterna har haft en formidabel uppgång sedan bottennoteringen i augusti 2017. De plockar nu väljare framför allt från Sverigedemokraterna och Centerpartiet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Många av de nya väljarna är män som vände Kinberg Batras ledarskap ryggen och i stället gick till Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna. Att de nu återvänder till M får effekter hos SD, som har tappat drygt fem procentenheter på ett halvt år.

Dagens 15,6 procent är dock fortfarande en bra bit över valresultatet från 2014.

LÄS VIDARE

”Vind i seglen”

Ulf Kristersson själv poängterar att den nya M-ledningen har fått en bra start, men att man inte tar ut några segrar i förskott.

– Vi känner att vi har viss vind i seglen, säger han.

För att lyckas i valet den 9 september menar Ulf Kristersson att det är avgörande att man fortsätter att jobba fokuserat med sina huvudfrågor: migration, integration och lag och ordning.

Men även Alliansen som helhet påverkas av M:s uppgång. Partiet vinner också väljare från de egna kamraterna och särskilt är det från C man plockar. Annie Lööfs parti tappar 0,6 procentenheter och noteras för 9,3 procent.

– Centern har haft en väldig uppgång i opinionen och det hänger mycket samman med det förtroende som väljarna har för Annie Lööf som partiledare. Men sedan partiledarbytet i M tappar även C, säger Nelsson.

Kristdemokraterna och Liberalerna går dock försiktigt framåt i senaste mätningen och L är nu för första gången sedan augusti tillbaka på 4,0 procent, vilket är spärren till riksdagen.

Grön kris

Bland de rödgröna partierna står statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna i princip stilla medan både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar.

Krisen för de gröna djupnar ytterligare och man är nu det enda parti som inte tar sig över riksdagsspärren.

MP:s tapp ser ut att gynna en utmanare – Gudrun Schymans Feministiskt initiativ, som hoppas kunna slå sig in i riksdagen i höst. FI noteras för en uppgång med 0,8 procentenheter och har i dag stöd av 2,1 procent.

Alliansen är fortsatt största politiska block.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: