Löfven: Krävs mer för att dämpa kostnaden

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven är mycket nöjd med att partierna slutit en överenskommelse i flyktingfrågan.

Men han menar att det kommer att krävas mer för att dämpa de stigande kostnaderna.

– Det är inte okej att de driver iväg, säger han.

Aftonbladet träffade Stefan Löfven kort efter presskonferensen om flyktinguppgörelsen.

Han är nöjd med att man nått ett resultat och menar att överenskommelsen är stark och har ett "mycket bra" innehåll med en "stark politisk signal".

– Det är inte en total överenskommelse om hela migrationspolitiken. Det kommer att behövas mer, så regeringen fortsätter självfallet att jobba vidare med detta, säger han.

– Men det är en viktig överenskommelse och ett styrkebesked att vi så kort efter att decemberöverenskommelsen bröts kan komma till ett sådant här avtal om vad vi behöver göra i en exceptionell situation för vårt land.

Måste tänka utöver ramarna

Stefan Löfven upprepar flera gånger att Sverige befinner sig i ett exceptionellt läge och att det har krävts kompromisser från alla partier för att nå uppgörelsen. Bland annat om tillfälliga uppehållstillstånd, som nu införs. Det är en fråga där båda regeringspartierna, S och MP, initialt varit motståndare.

– Vi har en dramatisk utveckling. I ett exceptionellt läge kan man inte tänka som vanligt, då måste man tänka utöver ramarna, säger Stefan Löfven.

– Man måste titta på helheten i överenskommelsen.

Kostnaderna är inte hållbara

Att Vänsterpartiet valt att lämna diskussionerna beror inte på att regeringen tvingat ut dem, säger Löfven.

– Nej, i en överenskommelse av den här typen kommer partierna med sina olika förslag, i en sådan här exceptionell situation får man ta hänsyn till varandra, säger han.

Samtidigt har regeringen i förhandlingarna lyckats få Allianspartierna att gå med på att alla kommuner ska hjälpas åt med att ta emot flyktingar.

– För oss har det varit självklart sedan lång tid. Det underlättar när alla tar sitt ansvar, det blir mindre problematiskt att klara en svår situation.

Statsministern slår fast att det är av stor vikt att kostnaderna för asylmottagandet dämpas.

– Vi måste titta på kostnader i allmänhet, vi har kostnadsstegringar på andra områden också, till exempel sjukskrivningar. Det är inte okej att de driver iväg. Vi måste titta på biståndet och avräkning. Men en sak är väldigt klar för den här regeringen, vi prioriterar jobben, skolan och välfärden, säger Löfven.

Mycket tufft att klara jobbmålet

På frågan om hur flyktingströmmen till Sverige påverkar regeringens jobbmål - att ha lägst arbetslöshet i EU 2020, svarar han.

– Självklart är det så att det blir mycket, mycket tufft när det kommer många människor till Sverige.

Stefan Löfven menar att dagens överenskommelse kan bli starten på något nytt i politiken – efter den avbrutna decemberöverenskommelsen.

– Vi behöver samarbeta vidare. Det är viktigt för befolkningen att se att även i ett mycket tufft politiskt läge kan vi sitta ned och sluta den här överenskommelsen. Det är en mycket viktig politisk signal.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM