Martin Kinnunen

SD-toppen riskerar fängelse

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

I dag faller domen mot Martin Kinnunen

SD-toppen Martin Kinnunen riskerar fängelsestraff.

Riksdagsledamoten står åtalad för grova skattebrott och grovt bokföringsbrott i målet som rör SD-bolaget Samtid & Framtid.

I dag faller domen – fälls han kommer han att lämna riksdagen självmant.

Klockan 11.00 i dag meddelas domen i Södertörns tingsrätt mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) i målet som rör partiets mediebolag Samtid & Framtid. SD-toppen står åtalad på flera punker för grova skattebrott och även för grovt bokföringsbrott. Åklagaren har yrkat på ett fängelsestraff på ett och ett halvt år om han fälls på samtliga punkter.

– Låt oss säga att man skulle gå på åklagarens linje, och döma mig till det straffet. Då kan man inte sitta i riksdagen, givetvis. Man kan inte sitta åtta månader i fängelse och samtidigt sitta i riksdagen, det går inte. Men jag är beredd att äta upp alla mina skor om rätten går på åklagarens linje, säger Martin Kinnunen till Sveriges Radio Ekot.

Det var i september 2015 som Ekobrottsmyndigheten väckte åtal mot Kinnunen. Historien tar sin början 2012 då Expressen avslöjande den så kallade järnrörsskandalen. Efter den lämnade partiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist politiken - han fick i stället i uppdrag att leda SD:s mediasatsning via sitt konsultbolag dit cirka 3,7 miljoner kronor slussades. Pengarna gick från partiet, via bland annat Samtid & Framtid, innan de nådde Almqvist.

Stora brister i överföringar

Enligt åtalet fanns stora brister i bolagets hantering under tiden för överföringarna. Martin Kinnunen, då pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, var ensam styrelseledamot i Samtid & Framtid och under 2013 genomfördes där ingen löpande bokföring och momsdeklarationer ska ha lämnats in på ett felaktigt sätt.

Enligt åtalet ska skatt för 912 000 kronor ha undanhållits staten.

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg menar att det är Kinnunen som är ansvarig för detta.

I sin slutplädering sa Holmberg:

– Det är försvårande att det är fråga om osanna fakturor och att det är flagrant skött.

SE OCKSÅ

Lämnar riksdagen om han fälls i rätten

Kinnunen nekar

Kinnunen själv har förnekat samtliga anklagelser. Hans advokat Thomas Olsson har sagt:

– Han har inte haft insikt om att deklarationen varit felaktig. Jag kan ärligt talat inte säga vad det är han anklagas för och jag blev inte klokare av att höra åklagarens slutplädering.

Kinnunen själv sa så här när åtalet väcktes i höstas:

– Jag vet vad jag gjort, vilket ansvar jag har och vad jag känt till. Jag känner tillförsikt inför den här rättsliga prövningen och hoppas att så snart som möjligt rentvås från de här anklagelserna, säger han.

Även partiets före detta ekonomichef åtalades för medhjälp till de nämnda brotten.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Kinnunen

Thomas Olsson

Ekobrottsmyndigheten

Sverigedemokraterna