Migrationsministern Heléne Fritzon S toppnamn till EU-valet

Migrationsminister Heléne Fritzon blir Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet.

– EU-valet är viktigare än någonsin. Hotet handlar om nationalism som sprider sig i Europa, säger Fritzon.

Beslutet att nominera Heléne Fritzon som förstanamn till EU-listan har tagits enhälligt av Socialdemokraternas partistyrelse.

Heléne Fritzon, 58, är i dag migrationsminister och har tidigare bland annat varit ordförande för S i Skåne.

– Jag hoppas att mina erfarenheter från den lokala nivån och den nationella nivån, men också att jag är kvinna, ska kunna göra skillnad i Europaparlamentet, säger hon.

Fritzon nämnde en växande nationalism och brexit som hot mot EU-samarbetet. Hon nämnde också vikten av att gemensamt arbeta med klimatfrågan och för att skapa bra villkor på arbetsmarknaden.

Fritzons plan är att resa mycket i landet i valrörelsen. Ett mål är att få fler att rösta.

– Vi vill öka valdeltagandet. Det är viktigt att man lägger sin röst i Europavalet.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad beskriver Heléne Fritzon som en ”tuff kvinna men också inlyssnande”.

– När trenden i Europa har varit en kraftig tillbakagång för Socialdemokratiska partier, så står svensk socialdemokrati redo att bilda regering, sa hon inledningsvis.

Socialdemokraterna har för närvarande fem mandat i EU-parlamentet. Av de fem nuvarande ledamöterna har Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh sagt att de inte ställer upp för en ny period. Däremot vill Jytte Guteland och Aleksander Gabelic fortsätta, rapporterar TT.

Publisert: