Efter tv-spelshot – branschorganisation kräver svar från M

Mediernas branschorganisation TU kräver möte med moderatledningen.

Detta efter de bilder med automatgevär och pistoler som riksdagsledamoten Hanif Bali laddat upp på sociala medier.

– I detta fall är det hot riktade mot Dagens Nyheter, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer träffar vd:n under kvällen.

Den 30 juli laddade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) upp en bild på Instagram, där hans ansikte redigerats in i ett spelfodral. På hans rygg hänger två automatkarbiner.

På bilden stod texten:

”Hanif & DN at war”

En anspelan på krigsspelet ”Call of Duty: Black Ops”.

Branschorganisation kräver svar

Under fredagen laddade Hanif Bali upp en ny bild på Twitter, där han poserade med ett automatvapen av typen AR-15. I texten skrev han:

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15.”

Nu kräver branschorganisationen Tidningsutgivarna samtal med Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

– Det är direkt olämpligt och mycket olyckligt att en riksdagsledamot poserar med vapen, i detta fallet direkt pekat mot Dagens Nyheter. Hoten är allvarliga redan i dag. Och en förvärrad situation, med tal om medier som fiender och motståndare, kan leda till katastrof, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Vill ha möte

Jeanette Gustafsdotter kräver att få sitta ner med Ulf Kristersson, och få svar på hur partiet ser på Hanif Balis agerande.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om, säger Jeanette Gustafsdotter.

Gunnar Strömmer tar mötet

Ulf Kristersson kommer inte att träffa Tidningsutgivarna, däremot uppger Moderaterna att partisekreteraren Gunnar Strömmer ”gärna träffar Tidningsutgivarna för att ta del av vad de har att säga”, uppger presstjänsten i ett sms till Aftonbladet.

Moderaternas pressekreterare Ina Kokalari säger också att frågan om ett möte var ställd till både Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer, vilket inte framgått av Tidningsutgivarnas pressmeddelande.

Mötet med Gunnar Strömmer äger rum under måndagskvällen.

Kristersson: ”Kan inte recensera Bali”

Ulf Kristersson säger till SVT att det inträffade är ”olyckligt”.

– Jag är mycket bekymrad över det tonläge som är i svensk politik just nu både på sociala medier och i traditionella medier och extra synd är det när människor i mitt eget parti bidrar till det.

Ulf Kristersson anser dock inte att det är hans sak att avgöra om Hanif Bali fortsatt kan representera Moderaterna.

– Jag kan berätta vad jag tycker och hur jag tycker att man ska agera. Men jag kan inte recensera Bali eller andra politiker, säger Kristersson till SVT.

 

Aftonbladet söker Hanif Bali.

Publisert:

LÄS VIDARE