Socialdemokraternas kris

Pressad Juholt i talarstolen

Av: 

Pär Karlsson

TT

SAMHÄLLE

Håkan Juholt klev upp i riksdagen och pratade politik, inte den bostadsaffär han dragits in i de senaste dagarna.

C-ledaren Annie Lööf pikade honom för hans problem.

– Håkan Juholt ger termen dagsaktuell en ny dimension, säger hon.

Det var en hårt pressad S-ledare som inledde dagens partiledardebatt i riksdagen. Han inledde med att säga att Socialdemokraterna är ett samarbetsparti, men var sedan frän i sin kritik mot regeringen.

– I stället för att planera för nästa jobbskatteavdrag, vill vi Socialdemokrater investera Sverige starkt för framtiden. Detta är viktigare än skattesänkningar. Vi väljer mångmiljardsatsning på bostäder, återupprättar förtroendet för svensk välfärd och att mota bort fattigdomen, säger han.

”Kastar ut folk i fattigdom”

Han kritiserade sänkningen av restaurangmomsen som regeringen genomför i och med höstens budget, ett förslag den rödgröna alliansen sjävla var positiva till förra året. Dessutom kritiserade Juholt regeringen för vad han ser som försämringar i sjukförsäkringen.

– Du, Fredrik Reinfeldt, har valt att kasta ut folk i fattigdom, i stället har du genomfört skattesänkningar för sådana som dig själv.

Statsminister Fredrik Reinfeldt motade bort kritiken.

– S vill tillbaka till hur det var förr, till ökade bidrag. I er budget vill ni kraftigt höja arbetsgivaravgifterna för de som anställer unga. Samtidigt raljerar Juholt över halveringen av restaurangmomsen, som ger unga jobb. Hur kan unga ha hopp att få jobb när det blir 20 miljarder dyrare att anställda dem, säger han.

Lööf pikade Juholt

Annie Lööf (C) gjorde debut i partiledardebatten och skickade en subtil signal till Håkan Juholt angående de senaste dagens turer kring S-ledarens bostadsaffär.

– Håkan Juholt ger termen dagsaktuell en ny dimension, säger hon.

Jimmie Åkesson (SD) sa i sitt inlägg att han var glad att Håkan Juholt har valt att deltaga i dagens debatt.

Fredrik Reinfeldt betonade i sitt anförande att Sverige står stabilt i den ekonomiska kris som dragit in över världen. Hans kritik mot Juholt var hård.

– Vi är en trygg och stabil ekonomi. Vi har hållit hårt i de offentliga finanserna, vi har tagit ansvar för ekonomin. Till det lägger vi en tillväxtpolitik. Vi släpper aldrig fokus på arbete.

”Jag är stolt”

Han menade att det är socialdemokratisk politik som har fått många länder i Europa att gå in i djupa skuldkriser.

– Sedan vi tog över 2006 har Sverige gått i en utveckling jag är stolt över. Det förtidspensionerades 147 människor per dag varenda dag som Göran Persson satt vid makten. Det var en politik för att dölja arbetslösheten, så blir det när man inte har någon arbetslinje. Nu sjunker det antalet. Jag är stolt över denna förändring i Sverige.

Reinfeldt gick i sitt anförande till attack mot Håkan Juholt. Han sa att det "är slut på gamla kompisar" och syftade på den upplösta rödgröna alliansen och att Juholt nu siktar på mer konfrontation. Därefter gick Reinfeldt in på Socialdemokraternas budgetmotion.

– Håkan Juholt säger ingenting om de verkliga satsningarna (i S-motionen). Satsningarna på bidrag. Över fyra av tio kronor i satsningarna är satsningar på människor som inte arbetar, sade Reinfeldt.

Samtidigt anklagade statsministern Juholt för att "vältra tunga kostnader på dem som är yngst" och syftade på att S vill avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga.

”Djupt omoraliskt”

Juholt tände till och kontrade:

– Du har lett ett land en tid där människor som drabbats av cancersjukdom inte bara ska känna ångest för sjukdomen och ångest för behandlingen. Med berått mod kastar ni ut dem i fattigdom för att du har valt skattesänkningar för sådana som dig själv. Det är djupt omoraliskt, sade Juholt.

Annie Lööf valdes nyligen som ny C-ledare och i sitt första anförande poängterade även hon vikten av ordning och reda i ekonomin samt att hennes parti ska vara hela Sveriges gröna röst.

– Mona Sahlin sa att det var häftigt att betala skatt, men det är ännu häftigare att ha ordning och reda i ekonomin. Bara den som har sparar och har tagit ansvar kan prata trovärdigt om framtiden.

Åsa Romson (MP) menade att Lööf inte kan vara ansvarsfull i sin miljöpolitik om hon inte "tar av sig sina ideologiska glasögon".

”Favoritämnet”

– Det är inte alltid så glamouröst att vara miljöpolitiker. Man kan inte låta marknaden styra, som ni gjort med kärnkraften.

Jimmie Åkesson (SD) kritiserade Centern för deras kampanj "Nybyggarlandet Sverige" som handlar om en ökad arbetskraftsinvandring.

– Det vittnar om en total brist på verklighetsförankring, med tanke på de enorma integrationsproblem vi har. Det kommer att skada Sverige och erodera vårt svenska folkhem, säger han.

Lööf replikerade snabbt:

– Nu får Åkesson får äntligen prata om sitt favoritämne. Du vill kasta ut en femtedel av den svenska befolkningen. Jag är för en politik där människor får komma hit och arbeta och betala skatt. Många av de som bygger Sverige starkt i välfärden har invandrarbakgrund. Varför vill du kasta ut dem?

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna