Källor: L lutade åt att släppa fram Löfven

Reporter: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalerna fick igenom flera av sina hjärtefrågor i förhandlingarna med Stefan Löfven - och lutade åt att släppa fram honom som statsminister.

Detta efter löften om slopad värnskatt, satsningar på LSS samt fri hyressättning i nyproduktion på bostadsmarknaden.

– Tittar man med liberala ögon har vi fått ganska många av våra krav tillgodosedda. S kom oss tillmötes på en rad hjärtefrågor, säger en L-källa.

I måndags morse meddelade Annie Lööf att Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Beskedet kom efter utdragna förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern där en S/MP-regering som budgetförhandlade med de andra två låg i potten.

Enligt Annie Lööf var S inte alls beredda att göra de politiska eftergifter som krävdes för att hennes parti skulle släppa fram honom i en statsministeromröstning.

En av C-ledaren främsta argument för nej-beslutet vart att Stefan Löfven inte klippt banden till Vänsterpartiet. Hon sa att Jonas Sjöstedts kravlista var uppfylld, men inte Centerpartiets.

– Jag upplever att Socialdemokraterna inte är beredda att klippa banden med deras tidigare samarbete med Vänsterpartiet, sa C-ledaren.

”Fått igenom krav”

Men i Liberalerna är tonläget ett annat. Partiet hade, enligt källor, fått igenom flera krav som rörde hjärtefrågor. Det handlade bland annat om slopad värnskatt, satsningar på LSS och försvaret samt reformer kring skolan och hedersvåld.

– Tittar man med liberala ögon har vi fått ganska många av våra krav tillgodosedda. S kom oss tillmötes på en rad hjärtefrågor, säger en L-källa.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre/Aftonbladet / AFTONBLADET

Enligt vad Aftonbladet erfar lutade mycket åt att Liberalernas partiråd, som var planerat till tisdag, skulle acceptera lösningen och därmed släppa fram Löfven. Men frågan blev aldrig aktuell, då partirådet ställdes in efter att Centerpartiet förkastat det slutgiltiga förslaget.

Sedan tidigare är det känt att L är splittrade i frågan om man kan släppa fram Löfven eller inte. Motståndet, som finns hos en minoritet av L:s riksdagsgrupp, fanns kvar när L-ledaren Jan Björklund i söndags kom tillbaka och berättade om vad man kommit fram till i förhandlingarna på ett möte, erfar Aftonbladet.

”Vi är beredda”

En av frågorna som diskuterades var om det verkligen var rimligt att Miljöpartiet skulle sitta med i regeringen.

– Det fanns en del som inte var nöjda med det. Utgångspunkten hos dem har varit att det ska vara en socialdemokratisk enpartiregering, säger en källa.

Just nu ser det mörkt ut för den mittenlösning som Löfven försökte få till. Men enligt Aftonbladets källor är L redo att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

Men man tycker att bollen nu ligger hos Centerpartiet.

– Skulle C öppna upp för nya förhandlingar är vi beredda att göra det också. Överenskommelsen föll då C sa nej, säger en L-källa.

Publicerad: