Ygeman: Vi kontaktar alla partier – utom SD

Anders Ygeman bekräftar att Socialdemokraterna nu har inlett sonderingar i regeringsfrågan.

– Vi tar kontakt med alla partier utom SD, men hur och vad vi säger i de kontakterna behåller vi för oss själva, säger han.

Annie Lööf nobbar inviten och kallar det hela ”ett fult trick”.

Under tisdagen avslöjade Jan Björklund, Liberalernas partiledare, att Socialdemokraterna har kontaktat honom, vilket TV4 var först med att berätta.

Kontaktar alla utom SD

Anders Ygeman, S gruppledare i riksdagen, bekräftar för Aftonbladet att kontakter nu har inletts mot andra partier.

– Vi tar kontakter med alla partier utom Sverigedemokraterna, det har vi sagt hela tiden. Det berättade vi i går att vi skulle göra. Men det är inte bara i regeringsfrågan, det finns en rad andra frågor också i riksdagen som måste lösas ut, säger han.

– Det handlar till exempel om hur många utskottsplatser som riksdagens utskott ska ha, om en rad andra platser i riksdagen, utskottspresidierna, talmansfrågor. En rad olika frågor.

”Diskussioner mellan olika människor”

Ygeman vill inte säga rent ut om det är han själv som kontaktat övriga partier på partiledningens uppdrag. Han menar dock att han ”som gruppledare” har ansvar för många kontakter med andra partier.

– Det kommer säkert att vara diskussioner mellan partierna på olika nivåer och mellan olika människor. Jag som gruppledare har ansvar för ett antal av de här frågorna.

I en undersökning som Aftonbladet/Inizio gjort framgår det att fyra av tio väljare vill se en blocköverskridande regering.

– Det visar att det finns ett kraftigt stöd hos väljarna om blocköverskridande regering. Jag tror det är dags för partierna nu att i lugn och ro analysera valresultatet, men sedan försöka lämna det snäva partiintresset bakom sig och försöka ta ansvar för landet i första hand, säger Ygeman.

Lööf: Fult trick

Centerledaren Annie Lööf har också kommenterat kontakterna från regeringens håll. Hon säger till Aftonbladet:

– Jag har inte haft några samtal med Socialdemokraterna. Deras knep nu är att bjuda in olika partier för att visa upp en bild av att splittra Alliansen. Det är ett fult trick.

På frågan om hon kan tänka sig att sätta sig i en Löfven-ledd regering svarar hon:

– Jag lovar mina väljare att byta ut Stefan Löfven.

Till SVT har Lööf sagt att S har kontaktat hennes parti genom sms från Anders Ygeman till Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare. Men S fick nobben, C vill inte ha något möte i detta läge.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE