Tidigare S-toppar: SD hotar kvinnors rättigheter

avAnette Holmqvist

Tidigare S-topparna Lena Hjelm-Wallén, Ingela Thalén och Anna-Greta Leijon har slagits för kvinnors frigörelse och ökade rättigheter i många år.

I dag är de arga – och anser att Sverigedemokraterna hotar framsteg som de kämpat för.

– Helt obegripligt att vi 2018 ens diskuterar aborträtten och att gå tillbaka till sambeskattning, säger Hjelm-Wallén, 75 år.

Alla tre har haft topposter i svensk politik i många år, som företrädare för Socialdemokraterna. Nu är de pensionärer men fortsatt lokalpolitiskt aktiva.

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Lena Hjelm-Wallen, Ingela Thalén och Anna-Greta Leijon.

De är oroade över SD:s kraftiga tillväxt. Att partiet nu i opinionsmätningarna konkurrerar om posten som största parti i valet på söndag, skrämmer dem.

Kämpat för fri abort

Särskilt är det riskerna för att viktiga jämställdhetsreformer ska rullas tillbaka som oroar. Hjelm-Wallén, Thalén och Leijon har under åren i politiken kämpat för saker som utbyggnad av förskolor, fri abort och slopad sambeskattning, där makars sammanlagda inkomst beskattas.

– Kvinnors rättigheter är hotade i dag eftersom Sverigedemokraterna lägger konkreta förslag om det. Jag tycker det är så fruktansvärt gammeldags att lägga förslag om sambeskattning och minskade abortmöjligheter, säger Hjelm-Wallén, tidigare bland annat vice statsminister.

– Det är väldigt viktigt att unga kvinnor förstår att det här är en kamp som vi fortfarande måste föra för att försvara de här rättigheterna.

Leijon till Japan

Anna-Greta Leijon framhåller att reformen där sambeskattning slopades i Sverige gav kvinnor ökade möjligheter att tjäna egna pengar och minska beroendet av makens inkomster.

På måndag åker hon till Japan, där sambeskattning är på väg att avskaffas, för att berätta om den kamp hon och andra svenska kvinnor förde i frågan.

– Kvinnor vill känna ekonomisk självständighet. Varför skulle vi gå tillbaka till ett system som vi tack och lov avskaffade redan 1970? säger Leijon, tidigare bland annat justitieminister.

Sverigedemokraterna kallar sitt förslag för förändrad beskattning för ”frivillig inkomstdelning” och beskriver det som ett sätt för makar att kunna välja att dela på sina inkomster. Partiet menar att det inte kan jämföras med sambeskattning.

Tar rättigheter för givna

Ingela Thalén, som varit bland annat socialminister, tror att många unga tar de rättigheter som finns i dag för givna.

– Man utgår ifrån att det vi har, det har vi. Det är klart att man i det korta perspektivet kan tycka till exempel att det vore bättre med ett vårdnadsbidrag än med föräldrapenningdagar till exempel, men vi som har levt i ett sådant samhälle vet att det är så oerhört väsentligt att också långsiktigt säkerställa kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, säger hon.

Skrivit kampbrev

Trion är så oroad över SD:s politik att de tillsammans, och med stöd av bland annat riksdagens tidigare talman Birgitta Dahl (S), har satt ihop en skrivelse i frågan.

”Vi vägrar se på när alla segrar och framsteg vi, och många kvinnor före oss, kämpat för riskerar nu att smulas sönder. Många unga tjejer i dag vet nog inte att vi fick kämpa för att kvinnors egen inkomst skulle tillhöra dem själva, och inte beskattas tillsammans med deras karl. Sambeskattningen gjorde att det inte lönade sig för kvinnor att arbeta. Däremot vet de flesta att en oönskad graviditet var förknippat med skam och skuld och att abort var olagligt ända in på 70-talet.” skriver de bland annat.

Mer kämpaglöd

Hjelm-Wallén, Thalén och Leijon säger samstämmigt att de skulle vilja se mer kämpaglöd hos de unga.

I stället för att diskutera rättigheter som kan inskränkas borde det politiska samtalet handla om vilka nya reformer och framsteg som behövs. Det handlar till exempel om lika löner, mer tid för familjer och bättre pensioner, inte minst för kvinnor, menar de.

– Kampsången ”Jösses flickor”, den var så bra. Det behövs mer sånt i dag, säger Anna-Greta Leijon.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Det här är S-trion

Lena Hjelm-Wallén, 75 år. Tidigare vice statsminister, utrikesminister, utbildningsminister och riksdagsledamot.

– När jag 1968 kom in i riksdagen hade jag aldrig kunnat tro att vi exakt 50 år senare skulle behöva försvara alla framsteg vi gjort.

Ingela Thalén, 74 år. Före detta arbetsmarknadsminister, socialminister, partisekreterare (S) samt riksdagsledamot.

– Det är oroväckande tyst. Det borde finnas en betydligt större ilska kring SD:s förslag. De kommer alldeles för billigt undan.

Anna-Greta Leijon, 79 år. Tidigare justitieminister, arbetsmarknadsminister, invandrar- och jämställdhetsminister samt riksdagsledamot.

– Den tendens till tillbakagång för kvinnors rättigheter har vi också sett i en rad andra länder senaste åren.

ARTIKELN HANDLAR OM