Kravet: Omplacera vaccinvägrare omedelbart

avJonathan Jeppsson

Publicerad:

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kräver nu att vaccinvägrare inom vården omplaceras.

Detta efter att Vårdförbundet och Läkarförbundet sagt nej till tvångsvaccinering.

– Om man som sjukvårdspersonal ifrågasätter vaccinet – då ska man fundera på vad man har i sjukvården att göra, säger Anders W Jonsson till Aftonbladet.

Efter mässlingsutbrottet i Göteborg har det rests krav på att vårdpersonalen ska tvingas vaccinera sig.

Men från fackens sida har tanken på lagstiftning om tvångsvaccinering helt avfärdats.

– Jag är tveksam till lagstiftning. Det finns många praktiska svårigheter med att genomföra en sådan lagstiftning. Det blir en gränsdragningsfråga, ska bara vårdpersonalen vaccineras eller även städpersonalen och elektrikern som är inne och gör ett jobb någon gång ibland? säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, till Dagens Medicin.

Detta får Centerpartiets gruppledare i riksdagen att reagera. Anders W Jonsson, som själv är barnläkare, kräver att den som vägrar vaccination omedelbart ska omplaceras. Han tycker också det är ytterst tveksamt om de som vägrar vaccin ska arbeta inom vården.

– När vi nu upptäcker att det är sjukvårdspersonal som har spridit mässlingssmitta, så måste vi snabbt se över vilka som saknar immunitet. Skulle det till äventyrs vara någon som inte vill låta vaccinera sig, då ska de omplaceras så att de överhuvud taget inte riskerar sprida mässling till svårt sjuka människor.

Du skriver på Facebook att du inte tycker att man ska jobba inom vården om man inte är vaccinerad?

– Vaccinet är ett av de största medicinska framstegen de senaste 200 åren. Om man då överhuvud taget som sjukvårdspersonal ifrågasätter vaccinet – då ska man fundera på vad man har i sjukvården att göra.

Från arbetsgivarsidan menar man att man redan i dag har rätt att kräva vaccination av vårdpersonal.

– Om en person som inte är vaccinerad redan arbetar i en sådan verksamhet så kan man omplacera den personen, säger Hans Karlsson, direktör för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, till Dagens Medicin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM